Enkhuizen Actueel

Foto: Wim Langbroek

Cultuur & Uitgaan

Ruim 500 bezoekers bij Orion tijdens Nationale Sterrenkijkdagen

REGIO – Alsof het zo moest zijn waren de weergoden de ruimtefanaten gisteravond gunstig gezind. De stevige wind en harde hoosbuien van overdag veranderde als bij toverslag in een strak heldere hemel waarin van alles te zien was tijdens de Nationale Sterrenkijkdagen bij de volkssterrenwacht.

Dat het gluren in de ruimte nog steeds in trek is bij het publiek kon wel blijken uit het feit dat er lange wachtrijen ontstonden voor de attractie die Sterrenwacht Orion te bieden had. Door de giga grote telescopen die in de koepel opgesteld staan kon er goed gezien worden hoe de maan er nou eigenlijk van dichtbij uitziet waarbij menigeen zich verbaasde bij het zien van de immense kraters op de maan.

Ook op het dakterras van de vereniging was het een bijzonder drukke avond, met speciale mobiele telescopen die daar stonden opgesteld konden de mensen kijken naar o.a. de planeet Venus en de Orionnevel. Een grote nevel ver weg bij ons vandaan waar nieuwe sterren worden geboren. Uiteraard alles met de benodigde uitleg van een grote groep vrijwilligers van de ruimteclub.

Voor de gene die liever binnen bleven was er een imposante expositie te zien over van alles wat de ruimte te bieden heeft. Toekomstige bewoning op mars, het ontdekken van planeten rondom andere sterren, navigeren in heden en verleden,echte dinosaurus eieren en tal van interessante natuurkundige proeven.

En ook bij het eigen planetarium van de sterrenwacht liepen de wachtrijen op tot ongekende hoogte waardoor de presentaties ingekort moesten worden tot tien minuten om zodoende voor een vlotte doorstroming te kunnen zorgen. In het planetarium is alles wat er in de ruimte te zien is nagebootst op een kleine sterrenhemel, een soort van filmdoek dat bolvormig aan het plafond is gehangen.

Deze sterrrenkijkavond is een groot succes te noemen met een ongekend aantal bezoekers, voor de mensen die de tijd te kort vonden en meer willen zien zijn er op regelmatige basis open avonden en zondagmiddag open stellingen. Over het algemeen is het dan even rustiger dan afgelopen avond waardoor er nog meer tijd beschikbaar is voor persoonlijk uitleg.

Foto: Wim LangbroekFoto: Ineke MulderFoto: Wim Langbroek

Reageer op dit onderwerp