Rob Hartog verre van tevreden na IDM thuisraces in Assen

ENKHUIZEN – Rob Hartog had meer verwacht van zijn thuisraces in de IDM Supersport 600 klasse op het TT Circuit Assen. De Kawasaki coureur worstelde het hele weekend met vertrouwen aan de voorzijde van zijn motor, waardoor hij niet het tempo kon rijden wat hij normaal wel kan. Hartog finishte in de races als zesde en zevende.

Na het geslaagde testweekend tijdens de Jack’s Racing Day stapte Rob Hartog tijdens het IDM Assen weer op de Kawasaki ZX-6R van het Füsport – RT Motorsports by SKM – Kawasaki team. In de eerste training was Hartog gelijk op snelheid en klokte hij een tijd binnen de top-drie. Vervolgens liep de 29-jarige coureur weer tegen problemen aan, waar hij gedurende het seizoen ook al last van had. De voornaamste issues waren een gebrek aan topsnelheid en het gevoel aan de voorkant van de motor. Samen met het team werd er volop naar oplossen gezocht en werd er van alles geprobeerd. Hartog wist een zesde tijd in de kwalificatie te zetten. Zijn snelste ronde werd echter gecanceld, waardoor Hartog uiteindelijk vanaf de negende plaats op de derde startrij aan de races moest beginnen.

Rob Hartog: “Het was een lastig weekend. In de buitenlandse races waren we ook al erg zoekende met de voorkant van de motor. Hierdoor ga je uiteindelijk ook twijfelen aan jezelf. Maar in Assen weet ik dat ik sneller kan dat dit. Ik weet dus nu dat het aan iets anders ligt dan mijzelf, dus dan is het extra frustrerend dat we problemen niet opgelost kregen. Ondanks het gebrek aan vertrouwen met de voorkant van de fiets, kon ik in de eerste race toch nog strijden voor een goede klassering. Voor de tweede race hebben we zelfs het chassis gewisseld, maar ook dat hielp niet. Het is erg jammer, want ik had graag in bijzijn van de fans een betere resultaten gescoord. We blijven uiteraard werken om de problemen op te lossen, maar ik ben verre van tevreden over dit weekend.

In de eerste race had Hartog een goede start, maar kwam hij wat klem te zitten in de eerste bocht. Daarna wist de Kawasaki-coureur in de eerste sector nog meerdere rijders te passeren, waardoor hij op plaats vier kwam te rijden. Hartog kon de top-drie volgen, maar toen hij eenmaal werd gepasseerd was het erg lastig vanwege het snelheidsverschil op de rechte stukken om weer terug te komen. Toch wist Hartog zich terug te knokken naar plaats vier, totdat hij van de achterzijde hard werd geraakt door een andere rijder bij het aanremmen voor de GT-bocht. Hartog moest door de grindbak en in de slotfase van de race zat er niet meer in dan een zevende plaats.

Voor de tweede race van zondag werd er zelfs gewisseld van frame in een poging om een beter gevoel aan de voorkant van de motor te krijgen. Echter bleek dit ook niet het juiste vertrouwen aan de voorkant te geven. Hartog had wel opnieuw een goede start en kon in de openingsfase met de groep van zes. Toen het tempo verder omhoog ging kon Hartog vanwege slechte gevoel met de motor niet mee versnellen. Dit resulteerde erin dat Hartog alleen op plaats zes kwam te rijden en hij kwam ook teleurgesteld in deze positie over de finish.

Na acht races staat Hartog op een vijfde positie in de tussenstand. De volgende ronde van het IDM Supersport 600 kampioenschap, de voorlaatste van 2021, wordt van 27 t/m 29 augustus verreden op de Red Bull Ring in Oostenrijk.

Foto credits: Damon Teerink