Rij MONO en matig snelheid

ENKHUIZEN – De zomervakantie is in regio Noord weer voorbij, de scholen zijn weer begonnen. Dit is voor iedereen even wennen, een nieuwe klas, een nieuwe school en misschien wel een nieuwe fietsroute voor de kinderen. De afgelopen weken was het rustiger op de weg, maar met de start van het schooljaar komt er weer meer (fiets)verkeer op de weg.

Opvallend veel ongelukken aan het begin van het schooljaar

Wist je dat bij de start van het schooljaar er opvallend veel ongelukken plaatsvinden? Daarom organiseert Veilig Verkeer Nederland (VVN) dit jaar weer de campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’ om dit aan automobilisten te laten weten. VVN roept automobilisten op om meer rekening te houden met de scholieren op de fiets. Jonge scholieren zijn namelijk nog niet zo ervaren in het verkeer, snel afgeleid en schatten risico’s minder goed in. Dit zijn allemaal redenen om als verkeersdeelnemer nu extra op te letten.

Voor het eerst naar de brugklas

Brugklassers fietsen de route naar hun nieuwe school voor het eerst en vinden dit vaak nog spannend. De route is onbekend en jonge fietsers zijn niet altijd in staat om hun fietsgedrag aan te passen bij ingewikkelde verkeerssituaties. Een veilige fiets is daarom belangrijk voor kinderen, maar ook MONO-fietsen zonder afleiding is cruciaal. Oefenen met de route kan onzekerheid bij uw (klein)kind wegnemen, waardoor ze met een veiliger gevoel naar school kunnen fietsen.

Rij MONO en matig snelheid

Naast het oefenen van de route met uw klein)kind, zijn er meer dingen die u kan doen om de veiligheid in het verkeer te verhogen. Dit kan door MONO te rijden, uw snelheid te matigen en kennissen aan te spreken op hun gedrag. De campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’ helpt hierbij.