2.4 C
Enkhuizen
23 januari 2021 04:41
Enkhuizen Actueel

Rabobank steunt Sterrenwacht Orion met cheque van 2500 euro “Dit overtreft alle verwachtingen”!

Enkhuizen / Regio – Ook voor de West-Friese verenigingen legt de huidige Corona crisis een loodzware last op de schouders. Veel verenigingen zijn gesloten voor publiek en bezoeker waardoor inkomsten mis worden gelopen maar de vaste laste ondertussen gewoon maar doorgaan. 

In de verscheidene steunpakketten die de overheid aanbied zijn er geen regelingen opgenomen voor de verenigingen, die zullen hun eigen boontjes moeten doppen wat voor velen een zware dobber is.

Rabobank West Friesland neemt het voortouw
De Rabobank regio West Friesland heeft het initiatief genomen om via het Rabobank Coöperatief Fonds  verenigingen verschillende verenigingen net dat extra te kunnen bieden om het hoofd boven water te kunnen houden totdat zij zelf weer de broodnodige inkomsten kunnen genereren.

Volkssterrenwacht Orion doet een aanvraag
Ook vereniging Orion, gevestigd als Volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel heeft  een aanvraag gedaan. Orion is vanaf 11 maart gesloten. Hierdoor konden vele klassen leerlingen van scholen en groepen, die al geboekt hadden bij Orion, niet meer langs komen en zijn ook de soms twee wekelijkse lezingen van het programma geschrapt.

Hierdoor mist vereniging Orion een behoorlijk bedrag aan inkomsten, dit terwijl de vaste lasten ondertussen gewoon maar doorlopen.

Voorzitter zeer blij met donatie “dit hadden wij niet verwacht”
Voorzitter Theo Mulder van de Sterrenwacht laat aan Enkhuizen Actueel weten zeer aangenaam verrast te zijn met deze hoge donatie. “Ik heb bijna een dag lang paperassen ingevuld en zou al blij geweest zijn met elk bedrag dat we hadden kunnen krijgen, dit overtreft alle verwachtingen”! “Wij kunnen de Rabobank niet dankbaar genoeg zijn voor dit gebaar”!

Grote vreugde en blijdschap, Rabobank verlicht de nood 
Groot was de vreugde toen tijdens de uitreiking van de cheque woensdag 27 mei j.l. bij de Rabobank in Zwaagdijk  voor een geweldige financiële ondersteuning van maar liefs 2500 euro!!! Orion is super blij hiermee!! Ook waren er bloemen met een kaartje met de tekst: veel sterkte in deze bizarre tijden!

Uiteraard werd de cheque geheel volgens de geldende Corona regels aan de Sterrenwacht uitgereikt waarbij de benodigde afstand strikt in acht werd genomen.

Openstelling na 1 september
Bij Orion wordt  hard gewerkt om de sterrenwacht na 1 september weer open te stellen voor publiek volgens de voorgeschreven regels. Gezien de beperkingen zullen er een beperkt aantal bezoekers ontvangen kunnen worden tijdens de diverse activiteiten en rondleidingen.

Extra online activiteiten
Zo zullen bezoekers gevraagd worden van te voren te reserveren.
Orion heeft tijdens de periode, dat de sterrenwacht, zoals ook vele landelijke sterrenwachten en planetaria, noodgedwongen gesloten is, volop ingezet om online activiteiten te bedenken om zo publiek betrokken te houden.

Op de website van Orion www.volkssterrenwachtorion.nl ( via de button Nieuwsflitsen op de homepage) staan deze vermeldt. Zo kan er thuis zelf een zonnewijzer gemaakt worden, veel prachtige kleurplaten en info om zo alles te volgen wat ’s avonds aan de sterrenhemel te zien is. Ook staat er een planetenpad, dat nu iedereen weer naar buiten mag, op gepaste afstand, een wandeling door het Universum gemaakt kan worden.

Ook zal er komende tijd info over online activiteiten en bijzonderheden w.b.t. de openstelling van de sterrenwacht op de website van Orion geplaatst worden; dus houdt deze in de  gaten.

Gelukkig was en is het in deze periode mooi helder om naar het heelal te kijken.

Snel weer bezoekers verwelkomen
Orion hoopt publiek in september weer te ontvangen wel onder aangepaste regels, maar dat maakt het genieten tijdens het bezoek bij Orion er zeker niet minder om.

Reageer op dit onderwerp