Provincie gaat minder faunaschade vergoeden aan agrarische ondernemers

ENKHUIZEN – De provincie Noord-Holland gaat het eigen risico voor faunaschade veroorzaakt dat vooral door ganzen wordt veroorzaakt, verhogen van 5 naar 20%. Door het besluit van de Gedeputeerde Staten in Noord-Holland krijgen agrariërs nog maar 80 en geen 95% vergoed van de schade die o.a. door ganzen wordt veroorzaakt.

LTO Noord laat bij monde van Albert Hooijer aan Nieuwe Oogst weten: ‘De ganzenpopulatie zou eerst teruggebracht worden naar het niveau van 2005.’ Op dat niveau is de populatie nog lang niet, na jaren van grote stijgingen. ‘Elk jaar neemt de ganzenschade nog verder toe. Voor 2020 werd die eerder al eens geschat op 9,6 miljoen euro’

De provincie is van mening dat er nu genoeg mogelijkheden zijn om de ganzen te verjagen en dat daarom het eigen risico van 5 naar 20% kan worden verhoogd. LTO Noord spreekt dit tegen. ‘Elk jaar weer stijgt het aantal grote ganzenpopulatie in Noord-Holland met alle gevolgen van dien en met grote financiële gevolgen. Zo kunnen veel producten niet meer verkocht worden omdat er uitwerpselen van ganzen op zitten en daardoor niet meer voor consumptie geschikt zijn.

Afbeelding van David Mark via Pixabay