Prijs van een patatje gaat omhoog, plastic wegwerpproducten zijn sinds zaterdag verboden

ENKHUIZEN – Sinds afgelopen zaterdag zijn plastic wegwerpproducten verboden waardoor snackbars en supermarkten een deel van hun assortiment moeten vervangen voor biologisch afbreekbare producten. De snackbars en supermarkten mogen nog wel de voorraad die zij in huis hebben gebruiken maar mogen geen nieuwe plastic wegwerpproducten meer inkopen.

Het verbod is afgelopen zaterdag in Europa ingegaan en moet er voor zorgen dat er veel minder plastic afval in het milieu beland, ook moeten producenten meebetalen aan het inzamelen van afval en moeten zij ook meebetalen bij het opruimen van zwerfafval.

Veel bedrijven hebben al deels de slag gemaakt van plastic naar biologisch afbreekbare verpakkingsmaterialen.Veel snackbars stappen over op papieren rietjes en kartonnen bakjes. Over de papieren rietjes zijn de reacties sterk verdeeld, de 1 zegt het waardeloos te vinden en zelfs vies terwijl de andere er geen probleem mee heeft.

Omdat biologisch afbreekbare bakjes duurder zijn dan plastic wegwerpbakjes zal de prijs in de snackbar voor etenswaren zeker gaan stijgen. Hoeveel deze stijging zal worden is nog niet bekend, veel snackbar eigenaren zijn dit nog aan het bekijken.  Kartonnen bakjes zijn soms wel tot 3x zo duur als de plastic tegenhanger.

Maar niet alleen de plastic etensbakjes zijn verboden sinds zaterdag, ook wattenstaafjes en plastic bestek valt onder de nieuwe maatregel om de enorme hoeveelheid plastic afval die de mens produceert te verminderen.