11 C
Enkhuizen
26 oktober 2020 20:36
Enkhuizen Actueel

Foto aangeleverd

Flora en fauna

Pas op voor de berenklauw!

ENKHUIZEN – De berenklauw is een schitterende plant, die in de zomermaanden volop in bloei staat. Maar toch is de berenklauw bestrijden hard nodig. De plant kan maar liefst 4 meter hoog worden met bladeren van 1,5 meter en kan voor ernstige verwondingen zorgen.

Welk gevaar vormt de berenklauw?
De stengel en bladeren van de plant zijn bedekt met kleine brandharen, die bij aanraking nog niet direct pijnlijk zijn. Het vocht uit de brandharen bevat de stof furanocumarine en kan ernstige wonden en huidirritatie veroorzaken als het wordt blootgesteld aan zonlicht. Na 24 uur kunnen er jeukende vlekken ontstaan, die veranderen in pijnlijke brandblaren. Aanraking met de ogen kan in sommige gevallen blindheid veroorzaken. Dit geldt ook voor huisdieren.

Daarnaast vormt de berenklauw ook een ecologisch probleem. Door de enorme bladeren neemt de plant al het licht voor andere planten weg, Hierdoor verdwijnt ter plaatste de inheemse beplanting.

Spoelen met water
Het is belangrijk om kinderen deze plant te laten zien en aan te geven de plant niet aan te raken. Is er toch contact geweest met het sap? Spoel dan overvloedig met water en voorkom blootstelling aan zonlicht.

Bestrijden noodzakelijk
Particulieren die de plant in hun tuin hebben staan, zijn niet direct verplicht om deze weg te halen. Maar de eigenaar moet wel voorkomen dat de plant zich uitzaait en verspreidt naar de omgeving. Daarom wordt aanbevolen om de plant toch te verwijderen.

Hoe komt u van de berenklauw af?
De meest efficiënte en milieuvriendelijke methode is het maaien, afsteken en uitsteken van de planten. Steek bij jonge planten de wortels door, of steek de hele plant weg. Maai regelmatig. Deze methode zal een aantal jaren achter elkaar herhaald moeten worden, zodat de plant uitgeput raakt en uiteindelijk niet meer terugkomt. Bescherm daarbij zoveel mogelijk de huid.

Reageer op dit onderwerp