Openbare gebouwen, lantaarnpalen en verkeerslichten, niets is meer veilig voor 5G

ENKHUIZEN – Met de komst van het 5G-netwerk is de kans erg groot dat er ook kleine speciale antennes worden geplaatst aan lantaarnpalen en verkeerslichten.

Het Ministerie van Economische Zaken heeft hiervoor een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd om dit mogelijk te maken. Om 5G optimaal te kunnen benutten zijn er veel zendmasten nodig voor een zo groot mogelijke dekking.

De zogenaamde ‘Small Cells’ komen, als het wetsvoorstel wordt aangenomen door de Tweede Kamer, op openbare gebouwen, lantaarnpalen en bushokjes, meldt het AD.

De Small Cells gaan niet alleen dienstdoen voor het mobiele telefoonverkeer maar zijn ook noodzakelijk voor de zelfrijdende auto’s die in de (nabije)toekomst onze wegen gaan bereiden. Nederland telt nu ruim 46.000 mobiele antennes. Daar komen er vanaf 2022 waarschijnlijk tienduizenden bij: dan wordt 5G op grote schaal uitgerold. Hoeveel antennes precies zullen worden geplaatst, kan het Agentschap Telecom nu nog niet voorspellen.

GroenLinks trok afgelopen voorjaar nog aan de bel over de risico’s voor de gezondheid door de straling die de nieuwe 5G-antennes uitstralen maar staatssecretaris Mona Keijzer en minister Bruno Bruins vonden dat niet nodig omdat er al genoeg onderzoeken zijn gedaan naar de risico’s voor de volksgezondheid door straling van 4- en 5G-antennes.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp