17.2 C
Enkhuizen
23 september 2019 03:35
Enkhuizen Actueel
Algemeen

Open monumentendag Enkhuizen “een weekend lang snuiven aan de gouden eeuw”

ENKHUIZEN – Tijdens het weekend van Open Monumentendag gaan deuren open die de rest van het jaar gesloten blijven. Het landelijke thema is dit jaar “Plekken van Plezier”. Ben je net zo nieuwsgierig als ons Aagje, kom dan Enkhuizen ontdekken tijdens Open Monumentendag. Je kunt je ontdekkingsreis beginnen bij de VVV. Hier ontvang je alle benodigde informatie over de deelnemende monumenten, een plattegrondje en het volledige programma.


Met een thema als “Plekken van plezier” mogen de dames van plezier natuurlijk niet ontbreken. We houden het graag spannend: wie, wat, waar en hoe blijft nog even geheim!
Houdt de berichtgeving in de gaten…

Rondvaarten
Dankzij de vele havens en grachtjes zijn veel monumenten ook vanaf het water te bewonderen. Rondvaart Enkhuizen verzorgt daarom speciaal voor Open Monumentendag op zaterdag en zondag rondvaarten door de stad tegen gereduceerd tarief. Per rondvaart kunnen 20 personen mee. Kaartverkoop (€ 4,00 p.p.) uitsluitend bij VVV Enkhuizen. De rondvaarten starten om 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur.

Jan de Vries Pakhuis
Een heel bijzondere deelnemer dit jaar is het Jan de Vries Pakhuis op de hoek Waagstraat/Erwtenmarkt. Jan de Vries was o.a. restauratiemetselaar, filmoperateur in de Muntbioscoop (nu de Hema), beeldend kunstenaar en drummer. In de vorige eeuw begon hij in het pakhuis op de Waagstraat zijn eigen Ambachtenmuseum. Het pakhuis is eigenlijk een grote schatkamer en een avontuur om te bezoeken. Speciaal voor Open Monumentendag stellen de kleindochters van Jan de Vries het huis open (alleen op zaterdag!) en geven ze tekst en uitleg. Je kunt er een belangrijk deel van Jan zijn bijzondere verzameling bezichtigen en zijn eigen kunstwerken bewonderen.

Open restauratieatelier goudleerbehang
Uniek is ook het “Open restauratieatelier” in de regentessekamer van het voormalig Weeshuis. Hier kun je van dichtbij het authentieke goudleerbehang bekijken en wordt uitgelegd hoe deze bijzondere wandbekleding wordt gerestaureerd. Alleen het restauratieatelier is gratis te bezoeken, voor een bezoek aan Sow to Grow is entree verschuldigd (gereduceerd tarief: € 5,00 p.p.). De presentaties vinden plaats op 11.30 uur – 13.30 uur – 15.00 uur. Per presentatie is ruimte voor maximaal 15 personen. Vooraf per mail aanmelden is daarom noodzakelijk: margriet.talstra@sed-wf.nl

Maison Erard
En… Frits Janmaat, de wereldberoemde pianorestaurateur die sinds kort in Enkhuizen is gevestigd (Maison Erard), houdt op zaterdag lezingen over zijn ambachtelijke vak. In een half uur kom je alles te weten over de 19e-eeuwse piano’s die ter restauratie aan hem worden toevertrouwd. Voor de lezing heb je een entreebewijs nodig welke je gratis kunt afhalen bij de VVV. De lezingen zijn gepland om 11.30 uur – 12.30 uur – 13.30 uur en 14.30 uur. Maximaal 15 personen per lezing.

Zuiderzeemuseum en Flessenscheepjesmuseum haken ook aan
Dit jaar sluit ook het Zuiderzeemuseum aan bij Open Monumentendag. Het museum biedt het hele weekend gratis toegang tot de tentoonstelling in het binnenmuseum: “Kleren maken de vrouw” en verzorgt om 13.00 en 15.00 uur een rondleiding met een museumdocent.

In het Flessenscheepjesmuseum kun je een expositie van Piet Thie bewonderen. Deze Zaankanter bouwt al zijn hele leven modelscheepjes. Net als voorgaande jaren geeft het Flessenscheepjesmuseum 50% korting op de toegangsprijs in het weekend van Open Monumentendag.

Draaiorgel Kleine Drom
Tot vorig jaar was Peter Visser wekelijks met zijn “Kleine Drom” te vinden in de Enkhuizer binnenstad. Hij is een van de weinige orgeldraaiers die nog écht alles op de hand draait.
We zijn blij dat hij speciaal voor Open Monumentendag nog een keer zijn orgel oppoetst en de stad komt opfleuren met zijn vrolijke tonen.

Stadhuis
Het Stadshuis mag ieder jaar weer op veel belangstelling rekenen. Je kunt er op zaterdag de Burgemeesterskamer, Trouwzaal, Weesmeesterenkamer, Blauwe zaal, Commissariskamer, Witte Zaal en de Raadszaal bekijken. Beneden in de hal is de tentoonstelling ‘Een kleine stad met een grootse historie’ te bewonderen. Leuk detail: de burgemeester en zijn vrouw verzorgen zelf de rondleidingen in de burgemeesterskamer.

Nog veel meer…
Verder komt meesterverteller Tejo Teunen weer smeuïge verhalen voorlezen, speelt muziekensemble De Zoete Inval 17e eeuwse muziek, kun je met een gids het Snouck van Loosenhuis bezichtigen, verkoopt bakkerij ’t Broodhuys overheerlijke “Monumentjes”, zijn in de Stadsgevangenis prachtige oude kaarten van Frederick de Wit te zien en hebben de kerken ook een gevarieerd programma.

Gratis boekje, plattegrond en programma
In samenwerking met Vereniging Oud Enkhuizen is het boekje “Monumenten in Enkhuizen” gemaakt. Naast het boekje komt een inlegvel met de plattegrond, een overzicht van deelnemende monumenten en het programma van Open Monumentendag-activiteiten in Enkhuizen. Het boekje en inlegvel kun je vanaf vandaag gratis ophalen bij VVV Enkhuizen e.o.. Boekje en programma zijn tijdens het weekend van Open Monumentendag natuurlijk ook bij de deelnemende monumenten verkrijgbaar.

Voor meer informatie kun je ook kijken op www.enkhuizenboeit.nl en www.openmonumentendag.nl
Stichting Open Monumentendag Enkhuizen is bijzonder blij met alle vrijwilligers die dit weekend mogelijk maken. Samen met hen wensen wij u alvast een heel plezierige dag!

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@enkhuizenactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageer op dit onderwerp