Open brief van Wethouder Economische zaken Esther Heutink

ENKHUIZEN – Onderstaand de open brief van Esther Heutink, wethouder van economische zaken gericht aan de ondernemers van Enkhuizen.

Beste ondernemers van Enkhuizen,

De afgelopen weken heb ik velen van jullie telefonisch gesproken. Dat maakte indruk. Wat jullie de afgelopen tijd meemaken, is met geen pen te beschrijven. In februari draaide alles nog op volle toeren. Berichten over het coronavirus waren er wel, maar raakten onze economie nog niet. Tot het moment dat het eerste corona slachtoffer in Nederland viel. Vanaf dat moment ging het in een stroomversnelling. Na de boodschap van premier Rutte over afstand houden, thuis blijven, het sluiten van de scholen, alle horeca en later ook andere bedrijven, was alles veranderd.

Nautische en toeristische sector
De bedrijven in de nautische en toeristische sector maakten zich in februari nog op voor een druk seizoen. Het zag er rooskleurig uit: het binnenlands- en buitenlands toerisme zou ook dit jaar meer toenemen. In de havens van Enkhuizen waren een record aantal reserveringen van riviercruises. Ook was ik in februari nog op bezoek bij één van de chartervaart-ondernemers. We spraken over de vele boekingen voor groepsreizen die de schipper dit seizoen had al binnen had; toen nog onwetend over de coronacrisis, waardoor alles zou veranderen.

De maatregelen voor de coronacrisis zijn inmiddels een aantal weken van kracht. Alle ondernemers die ik spreek hebben ermee te maken. Het ene bedrijf heeft moeite om producten te exporten, het andere bedrijf ziet de orderbinnenkomst fors dalen of moet arbeidstijdverkorting aanvragen.

Wilskracht
Tegelijk zie ik ook veel wilskracht om deze crisis te boven te komen. Steeds meer ondernemers en zzp’ers maken gebruik van de financiële regelingen vanuit de Rijksoverheid en Werksaam. Andere bedrijven passen de bedrijfsvoering aan of zien juist kansen. Ook mijn complimenten voor de winkeliers en de horeca: zij hebben in korte tijd het online platform Enkhuizenbezorgt.nl opgericht waarmee zij klanten alsnog kunnen bedienen via bezorging aan huis. Een mooi initiatief. De komende weken bel ik regelmatig ondernemers en winkeliers op om te horen hoe het gaat. Heeft u ook vragen of wilt u eens met mij overleggen? Bel me dan op 06 122 14 059.

Stichting Marketing Enkhuizen
Tot slot nog een positief bericht: de stichting Marketing Enkhuizen is opgericht! Zij gaan er vol tegenaan om te zorgen dat, als de toeristenstroom weer op gang komt, Enkhuizen hen gastvrij verwelkomt. Wanneer dit is, weten we niet. Maar er komt een moment dat Enkhuizen weer bruist. Dat de terrassen weer vol zitten, evenementen weer doorgaan en bezoekers de weg naar de musea en Sprookjeswonderland weer weten te vinden. Ik kijk ernaar uit. Intussen maken we er het beste van, ook dat kunnen wij!

Met vriendelijke groet,

Esther Heutink

Reageer op dit onderwerp