Op het RSG Enkhuizen staan ondernemerschap en ondernemendheid hoog in het vaandel.

ENKHUIZEN – De school is al een aantal jaren Business School en sinds dit schooljaar ook Junior VECON Business School. Met het project ‘Economie in Bedrijf’ starten leerlingen een eigen bedrijfje op en het geld wat ze daarmee verdienen gaat naar een goed doel.

Ondanks corona prachtige resultaten

Vanwege de omstandigheden kon er dit jaar pas later in het schooljaar gestart worden met het economieproject in H2 en T2. In maart kregen de leerlingen uitleg over het project, tips over het starten van een eigen bedrijf en duurzaam ondernemen (door Inge Reyntjes van Day for Change).

Na het maken van groepjes in drie- of viertallen zijn de leerlingen gestart met het maken van een plan van aanpak voor hun onderneming. Deze hebben ze aan de hand van een poster gepresenteerd tijdens de les. Na goedkeuring kregen de leerlingen een lening van 20 echte euro’s van de Rabobank West-Friesland.

De opdracht was verder om deze € 20,- minimaal te verdubbelen met zelfbedachte ideeën en activiteiten. Leerlingen moesten natuurlijk rekening houden met alle richtlijnen inzake Covid-19. En ondanks deze ‘marktomstandigheden’ zijn het de 34 leerlingsbedrijfjes uit HAVO-2 en de 32 groepjes uit VMBO-2 uitstekend gelukt om mooie omzetten te draaien.

Lees ook: Tess en Ties uit T2E: dé Junior Ondernemers van West-Friesland!

Records gebroken

Aan het einde van het project hebben alle groepjes een eindpresentatie gehouden waarin verantwoording is afgelegd over wat ze hebben gedaan, hoe het ging en wat de resultaten zijn. En de resultaten waren verbluffend! Zo wisten Erlin Zalm, Guus Offerman en Hannah Koomen uit H2B het record van beste groepje allertijden uit de boeken te schrijven. Met de verkoop van chocoladerepen wisten zij meer dan € 2.100 op te brengen. Deze hebben ze in een fabriek laten maken en uiteindelijk de lekkerste smaak: berry crunch uitgekozen.

Economie-docent Sander Bischoff mocht meedoen in het smaakpanel. “Deze toppers zijn op vele fronten heel ondernemend bezig geweest en meer dan 880 repen verkoop je niet zomaar.” Ook de prestatie van Tess de Boer en Ties de Graaff uit T2E is meer dan het vermelden waard. Zij verkochten likeurpotten met daarin verschillende ingrediënten. Kopers moeten wel zelf alcohol toevoegen en een paar keer schudden. “Ze wisten voor meer dan € 1.300 te verkopen en hadden ook leuke acties: zoals voor Moederdag en de mogelijkheid tot een refill,” aldus Bischoff.

De tien klassen wisten uiteindelijk een totaalbedrag van € 8.700 te scoren voor het goede doel, zo hoog is een editie nog nooit geëindigd.

Opbrengst gaat naar Puur voor Kids

Het goede doel van deze 17e editie is stichting Puur For Kids. Deze organisatie zamelt cadeautjes in voor jongens en meisjes in de leeftijd van 0 t/m 18 jaar uit heel West-Friesland die dit goed kunnen gebruiken (aangesloten bij de Voedselbank of via een speciale aanvraag). Daarnaast hebben ze een ‘schooltassen’-project voor scholieren waarbij ze een tas of andere benodigdheden voor het schooljaar kunnen schenken. Voor meer info: www.puurforkids.nl.

Doelstelling RSG Enkhuizen: méér dan een diploma

Onze samenleving vraagt om economische zelfstandigheid. Goed leren omgaan met geld en ondernemerschap zijn hierbij belangrijke onderwerpen. Daarnaast wordt van scholen gevraagd om te investeren in talentontwikkeling van leerlingen.

De VECON geeft aan deze vragen invulling met het initiatief VECON BUSINESS SCHOOL (VBS). Het doel van de VBS is om zoveel mogelijk leerlingen via het onderwijs vertrouwd te maken met de economische aspecten in de maatschappij. Leerlingen krijgen de kans om hun talenten te ontplooien en hun ondernemendheid en ondernemerschap te vergroten. Dit sluit naadloos aan bij de slogan van de RSG Enkhuizen (een levende school, een school voor je leven) en het nieuwe schoolplan waarin de missie is  om leerlingen méér mee te geven dan alleen het diploma.

Het project: ‘Economie in Bedrijf’ is (al jaren) een van de speerpunten van de sectie economie om hier vorm aan te geven