Oorlogsgraven Enkhuizen verlicht

ENKHUIZEN – Ondanks Corona zijn donderdagavond 24 december om 17:00 uur op 362 locaties en op 12.490 graven lichtjes gezet. Zo plaatste Esther Keesman in zeer klein comité 9 lichtjes op de oorlogsgraven op de Algemene Begraafplaats aan de Noorderweg in Enkhuizen. 

Hoe is het allemaal begonnen

Vier dagen voor kerstavond 2015 kreeg Dick Jansen uit Burgum het idee om op de oorlogsgraven in zijn woonplaats een lichtje te branden, net zoals dat al 25 jaar gebeurde op de Canadese begraafplaats in Holten. Zijn tweede gedachte was waarom kan dat niet in heel Nederland? Hij zette een Facebook actie op via de Facebook pagina van het rijdend museum van oude  legervoertuigen Keep Them Rolling, met de gedachte als 15 tot 20 mensen dit ook gaan doen is dat mooi. Maar dat liep anders… de actie op de sociale media werd massaal opgepikt en door veel mensen gedeeld. De respons was ongelofelijk, op kerstavond branden er op meer dan 140 plaatsen in Nederland kaarsjes bij oorlogsgraven. Een start van een nieuwe Nederlandse traditie?

Voor het vijfde opeenvolgende jaar waren er in 2019 nog meer graven verlicht met een lichtje op kerstavond. Op ruim 445 locaties stonden lichtjes.  Een geweldig resultaat door u allen mogelijk gemaakt! In 2018 ruim 335 locaties, in 2017 –  284, in 2016 – 263.  Bij de start in 2015 stonden op ruim 140 locaties lichtjes. En niet alleen in Nederland maar ook daar buiten. Honderden mensen zijn op kerstavond in de weer om een lichtje te branden voor hen die het grootste offer brachten. Er zijn al clubjes van mensen ontstaan om dit tot een vaste traditie te maken. Bezoek ook de Faceboek pagina. Op hoeveel locaties laten we dit jaar lichtjes branden, gaan we de 500 locaties halen? Wil je mee doen volg dan het stappenplan wat op deze pagina staat, https://lichtjesopoorlogsgraven.jimdofree.com/

Reageer op dit onderwerp