Ondernemers bedrijventerreinen investeren gezamenlijk in duurzame energie

WESTFRIESLAND – Ondernemers op een groeiend aantal bedrijventerreinen in Holland boven Amsterdam investeren gezamenlijk in zonnepanelen, isolatie en ledverlichting. Daarvoor maken zij gebruik van een subsidieregeling van de provincie Noord-Holland en ondersteuning van het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord. Het afgelopen half jaar hebben 14 bedrijventerreinen een EPS (Energie Potentieelscan) laten uitvoeren.

4.991 ton minder CO2 uitstoot

,,Het onderwerp leeft,’’ constateert Arjen Grave, voorzitter van Business Club Venhuizen, die ruim 100 ondernemers uit gemeente Drechterland vertegenwoordigt.
Ondernemers op bedrijventerrein Zuiderkogge kunnen er met elkaar voor zorgen dat jaarlijks 4.991 ton minder CO2 wordt uitgestoten. Hiervoor is een investering van circa vijftien miljoen euro nodig in zonnepanelen en andere energiemaatregelen. Dit blijkt uit de energiescan van het bedrijventerrein.

Bedrijven besparen veel geld

Grave heeft als doel in eerste instantie 15 tot 20 ondernemers te laten participeren in de gezamenlijke duurzame energiemaatregelen. ,,Dat zou een prima resultaat zijn. Het wordt overigens steeds makkelijker om voor energiemaatregelen geld te lenen bij banken of fondsen. Bovendien worden het advies en voorwerk door de subsidie van de overheid betaald. Hierdoor wordt de prijs van bijvoorbeeld een zonnepaneel natuurlijk goedkoper. En dit is bovenop de besparing van de collectieve inkoop. Op de lange termijn leveren zonnepanelen zelfs geld op, dat je als ondernemer weer in je core business kunt investeren.’’

De planning is dat begin 2020 zonnepanelen bij de eerste 15 bedrijven op Zuiderkogge worden geïnstalleerd.

3.200 zonnepanelen ingekocht

Begin dit jaar heeft ook Zakenclub ’t Zand het initiatief genomen om hun bedrijventerrein Kolksluis verder te verduurzamen. Met de collectieve aanpak ’Zon op Zand’ worden onder andere 3.200 zonnepanelen ingekocht, vertelt voorzitter Rob Dekker. ,,We hoorden dat de provincie Noord-Holland met subsidies duurzame energie bij bedrijven stimuleert. Die kans wilden we pakken. Nu is de investering in duurzame maatregelen nog vrijwillig. De vraag is hoe lang dat nog duurt.’’

Subsidie door gezamenlijke aanpak Aan de collectieve inkoop voor zonnepanelen en ledverlichting doen 16 ondernemers mee. Voor het begeleiden en initiëren van deze gezamenlijke aanpak is subsidie van de provincie Noord-Holland en gemeente Schagen toegekend. Dekker, ,,Het geld dekt de kosten van de metingen en het onafhankelijke advies* dat elke ondernemer krijgt. Ik vind het een fantastisch initiatief. Door de collectieve aanpak word je als ondernemer werk uit handen genomen en het scheelt ook nog eens veel geld.’’  *(o.a. energiemaatregelen en financieringsmogelijkheden)

Stel maatregelen niet uit

Geen enkel bedrijventerrein in Noord-Holland zou moeten twijfelen om mee te doen met het verduurzamingstraject, vindt Grave. ,,Het is niet alleen voor een beter milieu. Naast een energiebesparing zorgen de investeringen ook voor een besparing in tijd en geld. We kunnen niet in de toekomst kijken, maar weten wel dat er een CO2 belasting gaat komen. Een beetje ondernemer is goed voorbereid hierop en zorgt dat de uitstoot dan al zo laag mogelijk is. Daarom is mijn advies niet te wachten tot het laatste moment, maar juist nu in te stappen. En er is nog een reden om er op tijd bij te zijn. Nu kan het stroomnet nog alle nieuwe aansluitingen van zonnepanelen aan. Maar er komt een moment dat er geen vergunningen meer worden gegeven.’’

Informatie verduurzaming bedrijventerreinen
Geïnteresseerde bedrijfsverenigingen en bedrijven die willen verduurzamen kunnen contact opnemen met Ontwikkelingsbedrijf NHN via Nico Meester op nmeester@nhn.nl.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.