NS gooit vanaf zaterdag de dienstregeling op de schop

ENKHUIZEN – Vanaf zaterdag 21 maart gaat er behoorlijk wat veranderen op het spoor en met het spoorboekje. De NS gooit haar dienstregeling op de schop vanwege het coronavirus.

NS en ProRail nemen maatregelen om te zorgen dat reizigers die afhankelijk zijn van de trein de komende weken kunnen blijven rekenen op een voorspelbare en betrouwbare treindienst. Vanaf zaterdag 21 maart 2020 starten zij een speciale basisdienstregeling op. Het zal zo zijn dat ook de komende dagen niet alle treinen volgens de normale dienstregeling rijden.

Het rijden van treinen is mensenwerk. Premier Rutte gaf in zijn toespraak aan dat het coronavirus voorlopig nog in Nederland zal zijn. NS en ProRail willen Nederland deze hele periode bereikbaar houden. Het is daarbij van groot belang om zorgvuldig om te gaan met de inzet van het NS personeel. Met deze speciale basisdienstregeling houden NS en ProRail rekening met een stijgend aantal ziekmeldingen in vitale functies bij NS en ProRail. Tegelijkertijd zijn NS en ProRail zuinig op de mensen door ze alleen in te zetten waar ze nu nodig zijn. Dat is al noodzakelijk de komende dagen en vanaf zaterdag met een speciale basisdienstregeling.

Hoe ziet deze speciale dienstregeling eruit?
•    Vanaf ieder station in Nederland rijden, in alle richtingen, twee treinen per uur;
•    Alleen vanaf stations waar nu één keer per uur, per richting, een trein vertrekt, blijft dit zo;
•    Op enkele belangrijke noord-zuid en oost-west-verbindingen rijden Intercity’s: Schiphol-Venlo, Arnhem-Den Helder, Maastricht-Eindhoven, Enschede-Utrecht;
•    Op andere trajecten rijden Sprinters, die op elk tussengelegen station stoppen;
•    De Intercity Direct en de Intercity Den Haag-Eindhoven rijden niet;
•    Nachttreinen rijden niet;
•    Ook de internationale treinen rijden volgens een sterk aangepaste dienstregeling. Dit is ook afhankelijk van het beleid in het buitenland en de beschikbare capaciteit.

Gevolgen voor u: 

Houd rekening met langere reis- en overstaptijden. NS en ProRail doen hun uiterste best om per station, waar mogelijk, tenminste één winkel en één Tickets & Service-balie of OV Servicewinkel open te houden. Zo bieden NS en ProRail u waar dat kan nog informatie, hulp, een warme drank en iets te eten. De toiletten en fietsenstallingen blijven open.
Ga goed voorbereid op reis en plan voor vertrek uw reis in de reisplanner. Deze is voorlopig één dag van tevoren bijgewerkt.
NS en ProRail hebben te maken met een zeer uitzonderlijke situatie en vragen hiervoor uw begrip.

Reageer op dit onderwerp