Noord-Hollandse burgemeesters doen oproep om vooral afstand te blijven bewaren

REGIO – De 17 burgemeesters in Veiligheidsregio Noord-Holland Noord doen een gezamenlijke oproep tot het blijven houden van 1,5 meter afstand en het naleven van de basisregels. Dat doen ze onder andere in een paginagrote advertentie in het Noordhollands Dagblad van woensdag 19 augustus.

Aanleiding voor deze oproep zijn de zorgwekkende cijfers over het aantal COVID-19-besmettingen van de afgelopen weken. Gisteren liet minister-president Rutte tijdens de persconferentie weten zich zorgen te maken over deze ontwikkeling.

Toenemend aantal besmettingen thuis

Veel besmettingen ontstaan in de privésfeer. Plaatsvervangend voorzitter van de veiligheidsregio Jan Nieuwenburg erkent in de oproep van de burgemeesters dat het soms best lastig is om de basisregels aan te houden, “maar ik zie ook dat de meeste mensen echt wel willen. Toch neemt het aantal coronabesmettingen weer toe. Juist thuis blijkt corona nu het meest verspreid te worden. Bij het ontvangen van visite, op verjaardagen of bij feestjes. Familie, vrienden en de eigen omgeving voelen voor veel mensen veilig, maar bedenk wat voor gevolgen het kan hebben als daar het virus rondwaart.” Nieuwenburg geeft aan thuis zelf ook afstand te houden, “en ook op de verjaardagen van mijn dochters deze maand.”

Voorkomen van nieuwe lockdown

De burgemeesters roepen inwoners op om te helpen besmettingen en een nieuwe lockdown te voorkomen. “Niemand zit erop te wachten dat de horeca weer moet sluiten, of de scholen weer dichtgaan. Zover is het gelukkig nog niet. Hou je aan de basisregels: hou afstand, vermijd drukke plekken, was vaak je handen. En bij klachten: blijf thuis en laat je testen.”