Nieuwe strengere maatregelen horeca door opleving coronavirus

ENKHUIZEN – De horeca maar ook de musea en andere instellingen waar groepen mensen bijeen komen krijgen te maken met strengere maatregelen vanwege de heropleving van het coronavirus, dit liet minister-president Mark Rutte donderdagavond tijdens de persconferentie weten.

Mensen die naar een horecagelegenheid gaan moeten nu hun gegevens achterlaten en krijgen bij binnenkomst eerst een gezondheidscheck. Horeca en bedrijven waar groepen menen komen worden verplicht om alle gegevens te noteren zodat bij een mogelijke brandhaard direct die mensen die daar zijn geweest een test kunnen laten afnemen of zij ook besmet zijn geraakt. In de horeca mag enkel nog zittende gasten worden bediend en moet er altijd gereserveerd worden.

Minister Hugo de Jonge liet wel weten dat er nu veel meer kennis is over het virus dan begin maart en dat er nu zicht op waar het virus weer meer mensen besmet. Dit is vooral het geval in de grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam.

Dat de regels weer worden aangetrokken komt hoofdzakelijk door een groep mensen die de maatregelen niet serieus nemen en willen en wetens deze maatregelen aan hun laarslappen. Minister-president Mark Rutte vertelde dat het heel belangrijk is om te beseffen dat een groot deel van de besmettingen thuis gebeurt, tijdens verjaardagen, etentjes met vrienden, en dat er maar 1 persoon het virus hoeft te dragen en de hele groep daarmee besmet.  Mark Rutte verklaard de toename dan ook door te zeggen dat de stijging deels te wijten is aan mensen die te dicht bij elkaar zitten.

Mark Rutte roept dan ook de groep mensen op die zich niet aan de regels willen houden, niet in de buurt te komen van die groep mensen die tot de kwetsbaren horen in de maatschappij, vooral jongeren die vaak de regels aan hun laars lappen noemde Rutte in het bijzonder. ‘Jullie mogen het risico niet nemen dat je anderen, de zwakkeren in de maatschappij zoals ouderen, besmet met het coronavirus.”