Nederland viert 75 jaar Leven in Vrijheid

ENKHUIZEN – De coronacrisis houdt ons wekenlang in de greep. Gebonden aan allerlei regels en voorschriften legt de crisis ons grote beperkingen op. Van het aangaan van contacten tot aan onze bewegingsvrijheid. Die beperkingen zijn er voor onze eigen gezondheid. Het is moeilijk om de nabijheid van dierbaren te moeten missen. De zogenoemde ‘Intelligente Lockdown’ doet een groot beroep op ons verantwoordelijkheidsgevoel en op ons geduld. Sinds de Tweede Wereldoorlog hebben wij deze situatie niet meer gekend. Dat geldt voor het merendeel van de Nederlanders.

Stilstaan bij 75 leven in vrijheid.

Toch staan we dit jaar stil bij 75 jaar leven in vrijheid. Hoe tegenstrijdig ook, nu de wereld een pandemie doormaakt die vrijheden als reizen en handelen massaal een halt toeroept.

Op 4 en 5 mei staan we stil bij de vrijheid die we al 75 jaar hebben. Tijdens de Nationale Herdenking herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogsituaties en vredesmissies nadien.

Dodenherdenking

De 4-5 mei comités herdenken op 4 mei diegenen die hun leven gegeven hebben voor onze vrijheid. Dat gebeurt op een aangepaste en waardige wijze. Volgens de richtlijnen worden er vóór 16:00 uur bloemen gelegd bij de oorlogsmonumenten. Bij die bijeenkomsten zijn maximaal 3 personen aanwezig, waaronder een afgevaardigde van het college van burgemeester en wethouders, hier worden video’s van gemaakt, die na 18:00 uur zullen worden getoond. Om 19:55 uur zullen alle kerkklokken gedurende 2 minuten luiden.

Thuis kijken en vlag gehele dag halfstok

Wilt u ook stilstaan bij onze vrijheid, waar wij ons alle iedere dag weer voor inzetten, en hen herdenken die hun leven lieten voor die vrijheid? U kunt dit jaar niet naar het monument komen, maar in plaats daarvan thuis gezamenlijk naar de landelijke herdenking op de televisie kijken. In afwijking van het standaard vlagprotocol vraagt het Nationale Comité 4 en 5 mei aan heel Nederland om op 4 mei de vlag thuis de hele dag tot zonsondergang halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers.

5 mei Bevrijdingsdag

Het is tragisch dat de meeste van de geplande festiviteiten om 75 jaar vrijheid te vieren niet kunnen doorgaan vanwege de coronacrisis. U wordt gevraagd om op 5 mei de vlag uit te steken om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan hen die ons 75 jaar hebben bevrijd.