Na 60 jaar geeft Mee & de Wering er de brui aan, ‘tegen dit tarief kunnen wij geen diensten leveren’

ENKHUIZEN – 60 jaar lang heeft MEE & de Wering zorg gedragen voor de onafhankelijke cliëntondersteuning in West-Friesland en al 60 jaar lang doen zij dit met veel bevlogenheid. Maar het tarief waar MEE & de Wering dit vanaf 2020 moet doen is niet voldoende om de professionals van MEE & de Wering aan het werk te kunnen houden.

Het tarief van € 68,40 per uur is volgens het bestuur van MEE & de Wering geen acceptabel tarief voor de gevraagde ondersteuning. Het bestuur laat weten zeer teleurgesteld te zijn in de houding van het Inkoopteam Zorg van de gemeente Hoorn die als centrum gemeente dit regelt voor de zeven gemeenten in Westfriesland.

MEE & de Wering baseert zich op rapportages van Berenschot, waar in wordt gegaan hoe de kostprijzen zijn opgebouwd. Uit dit rapport blijkt dat de het tarief dat de Westfriese gemeenten hanteren beneden de kostprijs ligt. Hoorn bestempelde al eerder de rapportages van Berenschot als discutabel.

In een schrijven aan het inkoopteam Hoorn schrijft MEE & de Wering: “Het verschil met het door u opgelegde tarief en ons uitgangspunt was ruim € 8,- per uur. Wij zijn van mening dat het door u gehanteerde tarief niet marktcomform is, omdat er met een paar belangrijke factoren geen rekening wordt gehouden.

MEE & de Wering heeft 103 inwoners van West-Friesland die zij begeleiden in het kader van onafhankelijke cliëntondersteuning, van die cliënten is ca. 80% ingedeeld in de categorieën: (licht)verstandelijk beperkt, Niet Aangeboren Hersenletsel, een autistische aandoening, psychiatrische aandoening of lichamelijke beperking. Op jaarbasis begeleiden MEE & de Wering ruim 1300 cliënten.

Contract laten ontbinden

Door de starre houding van Hoorn heeft MEE & de Wering besloten om af te zien van de opdracht en de overeenkomst te ontbinden. Zelfs na het aanbieden van een compromis bleef Hoorn vasthouden aan de € 68,40 .

Reageer op dit onderwerp