4.5 C
Enkhuizen
29 november 2020 02:08
Enkhuizen Actueel

Foto: Madelon Dielen

Musea

Museale tunnel decor voor nieuwe tentoonstelling bij het Zuiderzeemuseum

ENKHUIZEN – In het Entreepaviljoen van het Zuiderzeemuseum is de nieuwe tentoonstelling Dwars door de dijk te bezoeken. Ontdek in de meer dan 25 meter lange tunnel richting veerboten alles over de Houtribdijk van toen én nu. Bekijk de foto’s van gepensioneerd ingenieur en voormalig ‘waker’, Edzo Ebbens, en leer meer over de milieuvriendelijke manier van dijkversterking en het nieuwe natuurgebied Trintelzand. Volgens Jeroen van der Hee van Rijkswaterstaat geeft de nieuwe tentoonstelling mooi weer hoe we in Nederland – en in het IJsselmeergebied in het bijzonder – op een innovatieve manier omgaan met hoogwaterbescherming. 

Er is maar één plek waar je dwars door de Houtribdijk kan lopen: in het Entreepaviljoen van het Zuiderzeemuseum. Daarom is dit dé plek voor een tentoonstelling over de Houtribdijk. De bezoeker krijgt door middel van bouwkundige tekeningen inzicht in de geschiedenis van de dijk. Bijzonder zijn de foto’s van Edzo Ebbens, die tijdens de aanleg korte tijd als toezichthouder werkte. Hij hield een fotoboek bij waarin hij ook aantekeningen maakte. Naast de uitleg aan de hand van oorspronkelijke bouwtechnische doorsnedes, wordt tevens aandacht besteed aan het (nieuwe) ecologische verhaal. Kinderen ontdekken spelenderwijs de onderwaterwereld van het IJsselmeer waar ze oog in oog komen met de snoek, watervlo en rode muggenlarve. De tentoonstelling Dwars door de dijk is mede tot stand gekomen dankzij de steun van onze partner, Rijkswaterstaat, en gerealiseerd door Studio Maarten Kolk en Guus Kusters.

Versterking Houtribdijk
Op 22 juni jongstleden vond de officiële oplevering van de versterkte Houtribdijk plaats in aanwezigheid van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. De dijk tussen Lelystad en Enkhuizen kan dankzij een nieuwe steenlaag en enorme zandpakketten stormen aan die eens in de 10.000 jaar voorkomen. Daarmee zijn omwonenden van het IJsselmeergebied de komende decennia beschermd tegen hoogwater. De versterking van de Houtribdijk is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP), de grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken.

 

Reageer op dit onderwerp