11.7 C
Enkhuizen
15 oktober 2020 16:18
Enkhuizen Actueel

Algemeen

Modder en regen is een slechte combinatie dus kans op gladde wegen neemt toe

ENKHUIZEN – Na werkzaamheden op akkers en velden nemen landbouwvoertuigen met hun profielbanden klei mee de weg op. Zeker in de oogsttijd is het landbouwverkeer intensiever en de kans op klei op de weg groter. Dit kan gevaarlijke situaties voor het verkeer opleveren, juist in combinatie met mist en regen.

Hoewel de meeste agrariërs en loonbedrijven hun best doen om de weg schoon te houden, kunnen wegen toch vervuild raken met klei. In combinatie met mist en regen kan de weg erg glad worden. Deze bedrijven zijn dan ook verplicht om met borden verkeersdeelnemers te waarschuwen voor slipgevaar. Weggebruikers op hun beurt wordt gevraagd hun snelheid aan te passen aan de omstandigheden.

Het hoogheemraadschap controleert in de komende maanden extra op klei op (polder)wegen. Dit om onveilige verkeerssituaties te voorkomen. Vervuilers die hun kleisporen niet tijdig opruimen, worden gevraagd dit alsnog te doen. Het schoonmaken gebeurt met bezems of een veegwagen en eventueel met water onder hoge druk. Als de vervuiler verzuimt om de weg schoon te maken, ruimt het hoogheemraadschap de klei op. De schoonmaakkosten worden alsnog bij de betreffende vervuiler in rekening gebracht. Ook kan er een preventieve dwangsom worden opgelegd aan notoire vervuilers. Dit is onlangs gebeurd. De politie kan proces-verbaal tegen de vervuiler opmaken.

Het hoogheemraadschap beheert circa 1400 kilometer wegen, voornamelijk in landelijk gebied en is verantwoordelijk voor veilige en goed berijdbare wegen. Daarom vragen ze agrariërs en loonbedrijven om te allen tijde, maar speciaal tijdens de oogstwerkzaamheden, de wegen schoon te houden en andere weggebruikers te waarschuwen.

Weggebruikers op hun beurt zijn gewaarschuwd: klei in combinatie met mist en regen kunnen wegen spiegelglad maken. Pas daarom de snelheid aan. Zo blijven de wegen veilig en berijdbaar. Kijk voor meer informatie op www.hhnk.nl/kleiopdeweg.

 

Reageer op dit onderwerp