Minder kinderen in gesloten jeugdzorg

ENKHUIZEN/REGIO – Jongeren in de regio Noord-Holland-Noord worden minder vaak en korter opgenomen in de gesloten jeugdzorg. Dat is de conclusie na het eerste jaar nadat jeugdhulpaanbieder Horizon gesloten jeugdzorg aanbiedt in Bakkum.

Samenwerking in Noord-Holland-Noord
De gemeente Enkhuizen ging samen met 18 gemeenten in de regio Noord-Holland-Noord een contract aan voor deze zwaarste vorm van jeugdhulp. De gemeenten willen de gesloten jeugdzorg veranderen en uiteindelijk in 2030 helemaal geen jongeren meer in 24-uursvoorzieningen opnemen in JeugdzorgPlus-instellingen.

Nieuwe werkwijze
De komst van Horizon zorgde voor een dynamische start van de transformatie JeugdzorgPlus in de regio. De nieuwe werkwijze – en behandelmethode JouwZorg van Horizon heeft van de betrokken samenwerkingspartners flink aanpassingsvermogen gevraagd. Na een jaar zien de gemeenten dat lijntjes korter zijn en de samenwerking in het jeugdveld steeds beter verloopt.

Minder geslotenheid
Qua instroom in JeugdzorgPlus is er in de regio Noord-Holland-Noord een daling van 25% te zien. Daarnaast hoeven jongeren minder vaak – ter bescherming van zichzelf en hun omgeving – apart te worden gezet van andere kinderen binnen de groep (minder gesepareerd). Ze worden aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheid. Ook het netwerk van de jongere speelt een belangrijke rol bij de behandeling. Ouders worden betrokken bij de behandeling van hun kind en de jongere kiest vanuit zijn netwerk een eigen mentor/vertrouwenspersoon (een zogenaamde ‘Jim’).

Tweede fase
Er wordt intensief samengewerkt aan de tweede fase van de Horizon-behandelmethode JouwZorg. Daarin trekken de jeugdrechtketen, het onderwijs, zorg en preventie met elkaar op. Hierdoor worden nieuwe mogelijkheden voor kwetsbare jongeren gecreëerd. En voor hen doen we dit: onze meest kwetsbare kinderen hebben ons nodig.”