Migratie van vleermuizen op de Houtribdijk

ENKHUIZEN – De Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen is een belangrijke hotspot voor de ruige dwergvleermuis. De dieren gebruiken het 25 km lange object als navigatiemiddel bij hun trek tussen Oost-Europa en West-Europa. 

Dat doen ze twee keer per jaar: in mei en augustus. Op vrijdag 23 augustus, tijdens de Nacht van de vleermuis, organiseren ecologen van Rijkswaterstaat een kijkavond op de Houtribdijk.

Houtribdijk ‘hotspot’ in internationale vleermuismigratie
Vanwege de versterkingswerkzaamheden aan de Houtribdijk heeft Rijkswaterstaat de migratie van de dwergvleermuizen nauwlettend gemonitord. De aannemer en Rijkswaterstaat gebruikten de monitoringsgegevens als input om te zorgen dat de dijkversterkingswerkzaamheden de migratie niet zou verstoren. Uit het onderzoek blijkt wat onderzoekers al langere tijd vermoedden: de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen is een belangrijke ‘hotspot’ in de internationale vleermuismigratie tussen gebieden in Finland en Rusland naar Nederland en Groot-Brittannië. De beestjes gebruiken het IJsselmeergebied waarschijnlijk om aan te sterken.

Kijknacht vrijdag 23 augustus
Tijdens de kijknacht op vrijdag 23 augustus vertellen ecologen meer over deze bijzondere vleermuismigratie. Dit doen we op Trintelhaven, halverwege de Houtribdijk. We beginnen met een korte film en introductie over de vleermuizen, en dan met name de ruige dwergvleermuis. Vervolgens vertellen we over de aanpak en resultaten van de onderzoeken langs de dijk afgelopen jaren. Ten slotte pakken we de kijkers en batdetectors om vanaf Trintelhaven de migrerende vleermuizen te aanschouwen en te beluisteren.

Programma
-20:30 uur: Verzamelen bij restaurant Checkpoint Charlie op Trintelhaven, halverwege de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Er is voldoende parkeergelegenheid.
-21:00 uur: Start programma (film en toelichting en vervolgens de monitoring).
-22:30 uur: Einde.

Wij zorgen voor koffie en thee. De kijkavond is ook toegankelijk voor kinderen. Let op! Bij slecht weer vliegen de vleermuizen niet en wordt de excursie afgelast. In dat geval ontvangt u tijdig bericht per e-mail.

Vooraf aanmelden verplicht
Er is slechts ruimte voor 30 personen. Vooraf aanmelden is verplicht. Aanmelden kan tot maandag 19 augustus 2019 via dit formulier, dat ook toegankelijk is via www.rijkswaterstaat.nl/versterkinghoutribdijk.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp