Mevrouw Kolk (90) viert briljanten jubileum in de Asterstraat

ENKHUIZEN – Vijfenzestig jaar geleden was het alweer dat mevrouw Kolk op vijfentwintig jarige leeftijd haar intrek nam in een woning aan de Asterstraat. Reden voor verhuurder Welwonen om langs te gaan met een bosje bloemen.

Mevrouw Kolk was al een bekende van de Enkhuizer woningverhuurder, namelijk 15 jaar geleden werd ze ook al gefeliciteerd met haar diamanten woonjubileum. Welwonen laat via Facebook weten dat het altijd plezierig is om bij mevrouw Kolk langs te mogen gaan, mevrouw Kolk is plezierig gezelschap en heeft een overdosis aan gespreksstof.

Desondanks moest de uitreiking van de bloemen gisteren buiten in de achtertuin en op veilige afstand. Door de corona crisis werd het slechts een kort praatje maar dat maakte het er niet minder vrolijk en gezellig op. Tot voor vorig jaar zat mevrouw nog op de fiets om haar ronde te doen, echter is haar wereld nu een flink stuk kleiner geworden doordat de ziekte van Kahler bij haar werd geconstateerd. Maar desondanks is er geen klagen bij.

Mevrouw Kolk heeft tegenwoordig een rollator en slaapt in de huiskamer, want de trap op is te gevaarlijk. “Ik lijk wel een student op kamers. En ik heb ook een ski-helling bij mijn achterdeur gekregen, alleen mijn ski’s liggen nog op zolder, grapt mevrouw Kolk.” Ze vertelt van de fantastische steun van haar buren en haar dochter Gooitske die het razend druk met haar moeder heeft. “Maar ze doet haar stinkende best.

Vorig weekend had ik geen tv, geen telefoon en toen begaf de verwarming het ook nog eens. Gelukkig is alles weer keurig opgelost. Een dikke pluim trouwens voor installatiebedrijf Energie Service Noord West. Zondags kwam de monteur, ik deed de deur voor hem open, ben direct naar de huiskamer gegaan en toen hij klaar was hebben we naar elkaar gezwaaid voor het raam.

Ja, nu met Corona ben ik heel voorzichtig geworden. Ik ontvang geen bezoek meer. Ook de thuiszorg van Wilgaerden heb ik afgebeld, maar van de Omring controleren ze me nog steeds heel goed hoor. Het is net ‘big brother is watching you’. Ze bellen me elke ochtend en avond.”

Mevrouw Kolk heeft geen computer of smartphone en kan dus ook niet beeldbellen met Gooitske of haar kleindochters Rosa en Aukje. “Maar ik verveel me nooit hoor, want ik luister altijd naar de radio en ik lees graag. Ik ben een fan van Simone van der Vlugt. En nu heeft Gooitske het boek ‘Ander licht’ van Rosita Steenbeek bij me gebracht.“

Voor de toekomst maakt mevrouw Kolk zich wel wat zorgen, omdat ze haar huisje op enig moment zou moeten verlaten in verband met de sloop/nieuwbouwplannen in de Bloemenbuurt. En dat snappen de medewerkers van Welwonen heel goed. Mevrouw Kolk nu een beetje geëmotioneerd: “Ik probeer er maar niet te veel aan te denken, maar dat is erg moeilijk.”

Reageer op dit onderwerp