Met de caravan op vakantie? Lees dan eerst dit….

WESTFRIESLAND – Uit een steekproef van de BOVAG onder 150 caravans en vouwwagens blijkt dat bijna 30 procent van de caravans, en de helft van de vouwwagens, met verouderde banden rijdt. Een op de drie caravans reed met banden die ouder zijn dan januari 2013.

Ook in voorgaande jaren werd duidelijk dat caravaneigenaren weinig aandacht hebben voor de banden. Dat kan akelige gevolgen hebben, waarschuwt de brancheorganisatie.

De fabricagedatum is heel simpel zelf af te lezen van de band, want die staat vermeld met vier cijfers achter de letters DOT. De eerste twee cijfers staan voor de productieweek en de laatste twee voor het productiejaar.

In te oude banden kunnen haarscheurtjes ontstaan. Het profiel van de band kan nog helemaal tiptop zijn, maar als de temperatuur in de band tijdens de reis oploopt, kunnen de gevolgen van zulke beschadigingen flink zijn.

Hoge boetes buitenland

Te oude banden of banden met een slechte ­spanning remmen slechter, vergroten de kans op slingeren of een klapband, slijten sneller en rijden minder zuinig. Veel mensen denken dat een te ­harde band sneller klapt, en een zachte band beter veert. Maar dat is dus niet zo. Een zachte band beweegt juist meer, wordt warmer en krijgt meer druk op één plek te verwerken. De juiste bandenspanning hoort in het instructieboekje te staan. Kunt u die niet vinden? Dan geldt als algemeen ­advies een minimale spanning van 3 bar die kan oplopen tot 4,5 bar. Dit is afhankelijk van het type caravan waarmee u rijdt.
Vergeet niet tijdens uw vakantie de banden regelmatig te controleren, vooral voor aanvang van de terugreis. Veranderingen in het weer kunnen veel invloed hebben op de bandenspanning.

Te weinig profiel is meestal niet het probleem met caravanbanden. Daarvoor maken ze te weinig kilometers. Verdroging door de zon is een groter probleem, let daarom op scheurtjes die vaak het eerst tussen de zijkant en het rolvlak van de band verschijnen. Slechte banden kunnen een boete opleveren van €90 tot €300. Nieuwe banden zijn banden uit het c-segment voor lichte vrachtauto’s en hoeven niet meer te kosten dan €200.(Bron: Plusonline)

Net als banden worden gasslangen gemaakt van rubber en dat gaat er na verloop van tijd in kwaliteit op achteruit, met alle mogelijke gevolgen van dien. Fabrikanten vermelden daarom een uiterste houdbaarheidsdatum op de gasslangen,

Vooral in Duitstalige landen is periodieke controle van de gasinstallatie in een caravan, camper of vouwwagen wettelijk verplicht en sommige campings in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland weigeren kampeerders op grond van deze bepaling.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.