Meer en meer gemeenten stoppen met afval scheiden bij de bron, nu Enkhuizen nog

ENKHUIZEN – De tijd van het apart scheiden van plastic afval bij de bron lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. Jarenlang werd de klanten van de afvalverwerkers op het hart gedrukt dat zij absoluut hun afval thuis al moesten scheiden omdat dit veel beter was dan bij de afvalverwerker zelf..  Maar nu blijkt er toch een kentering te komen, meer en meer gemeenten stoppen met het gescheiden ophalen van afval.

Zo ging in Rotterdam in 2019 de stekker al uit het gescheiden ophalen van afval en ook in Nieuwegein, Leiden, Den Haag, Leiderdorp en Bunschoten is men gestopt met het scheiden van afval, Amsterdam stopt volgend jaar met het scheiden van afval, en ook Utrecht wil volgend jaar hier mee stoppen, meldt de Telegraaf.

Onderzoek en testen hebben uitgewezen dat afval scheiden bij de afvalverwerker veel efficiënter is dan los inzamelen zeggen de afvalverwerkers, waaronder de Rotterdamse afvalverwerker AVR. Na een test van een jaar bleek dat er per inwoners 20 kilo PMD-afval uit het vuilnis werd gehaald, waar normaal 2 kilo per inwoner uit het afval werd gehaald.

Voor 2020 is 100 kilo restafval per persoon het doel. In 2025 moet dat zijn teruggebracht naar 30 kilo. In 2050 moet er zelf helemaal geen restafval zijn.

Het merendeel van de gemeenten heeft dit probleem op het bordje van haar burgers gelegd. Daar kleven nadelen aan, ziet hoogleraar Gradus. Afval scheiden is niet zelden knap lastig, volgens de Telegraaf.

Het is onduidelijk hoe HVC over het nieuwe afval scheiden denkt en ook of zij meegaan in de nieuwe trend van afval scheiden bij de afvalverwerkers..