Maritiem Festival in Zuiderzeemuseum

ENKHUIZEN – Het jaarlijkse Maritiem Festival in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen vindt zaterdag 10 en zondag 11 augustus plaats. Vaar mee op een (onderzoeks)schip, bewonder de historische schepen in de haven, ruik de verse vis en huiver bij stoere zeemansverhalen. En natuurlijk geniet je van de shanty’s en zeemansliederen! Verschillende shantykoren uit binnen- en buitenland zijn inmiddels onlosmakelijk verbonden met het Maritiem Festival en zingen hun liederen uit alle windstreken.

Op diverse schepen – waaronder de TX11- kunnen bezoekers ‘aanmonsteren’ voor een vaartocht. Zo zijn vanaf het water de historische schepen te bewonderen die aan de steigers van het Zuiderzeemuseum liggen. Op de kade kan iedereen genieten van de geur van verse vis. Bekijk hier ook hoe ambachtslieden vroeger hun visnetten knoopten. Inspecteer verder de diverse draaiende scheepsmotoren, leer zelf scheepsknopen leggen, krijg kippenvel van de stoere zeemansverhalen in het dijkmagazijn en zie op het taanveld hoe je fuiken uitzet.

Onderzoeksschip Hessel-Snoek

In het IJsselmeer liggen naar verwachting nog vele overblijfselen van onder andere oude nederzettingen en dorpen die ooit zijn verzwolgen door de Zuiderzee. Geïnteresseerden kunnen een tochtje maken op het onderzoeksschip Hessel-Snoek. Met behulp van sonarapparatuur speurt het de bodem van het IJsselmeer af op zoek naar archeologisch materiaal. Zowel zaterdag als zondag vaart het schip vijf keer uit en is er plek om mee te gaan voor maximaal tien personen per keer. Mensen die dat willen, kunnen hiervoor vooraf (zolang de voorraad strekt) een gratis kaart halen bij de Marker haven.

Liefhebbers van zeemansliederen en shanty’s kunnen tijdens het Maritiem festival hun hart ophalen in het buitenmuseum. Het Vrijstatig Volkje brengt een speciaal voor het Zuiderzeemuseum gemaakte theater/muziekvoorstelling ten gehore. Daarnaast treden ook dit jaar weer verschillende koren op zoals The Forebitter Men, Yesterday’s Men, Gerry Ffrench, Will and Rosie, The Seaband, Sjabbetouwtjes, Onstuimig Schuim, Helius Shantyzangers, Plunder en de Compagniezangers.

Via mediapartner Rodi Media

[signoff]

Reageer op dit onderwerp