Enkhuizen Actueel

Gezondheid

Mantelzorgers: de stille helden in de coronacrisis

ENKHUIZEN – Het gewone leven staat op z’n kop. Er zullen weinig mensen zijn die niets merken van de maatregelen die worden genomen om de uitbraak van het virus tegen te gaan. Er is een bijzondere groep die de gevolgen bijna stilletjes ondergaat; mantelzorgers. Een groep waar het Mantelzorgcentrum nu extra aandacht voor vraagt. Want zij zijn de kurk waar de totale zorg in Nederland op drijft.

Zorgtaken nemen toe

Een op de drie Nederlanders is mantelzorger. Zij zorgen voor zieke ouderen en volwassenen, maar ook voor kinderen met een (ernstige) beperking. In Noord-Holland Noord komt dit neer op 137.000 mantelzorgers van 15 jaar en ouder. Deze mantelzorgers bieden in normale tijden 70% van de zorg. Truus Oud, directeur van het Mantelzorgcentrum, vindt dat er meer aandacht mag komen voor deze kwetsbare groep.

Oud zegt tegen Enkhuizen Actueel : “In deze tijden nemen de zorgtaken toe tot wel 24/7. De dagbesteding is gestopt, thuiszorg komt veel minder of helemaal niet meer. Ik heb diep respect voor mantelzorgers die, ondanks alles, doorgaan met de zorg.

Vragen van mantelzorgers

Veel mantelzorgers hebben vragen waar ze niet direct antwoord op vinden. Het Mantelzorgcentrum helpt hen daar graag bij. Oud: “We sturen drie keer per week een digitale nieuwsbrief. Hierin proberen we zoveel mogelijk vragen van mantelzorgers te beantwoorden. Bijvoorbeeld hoe zij hun naaste kunnen bezighouden, nu de dagbesteding is gestopt. Of antwoorden op praktische vragen zoals ‘ben ik verplicht om mijn moeder te wassen nu de thuiszorg is gestopt’. We bellen onze cliënten actief op om even een praatje te maken en geven informatie en advies. Mantelzorgers kunnen zich hier ook zelf voor aanmelden. We merken dat juist nu mantelzorgers een professioneel klankbord erg waarderen.” Mantelzorgers die nog niet bij het Mantelzorgcentrum staan ingeschreven, maar wel graag de nieuwsbrief willen ontvangen of gebeld willen worden, kunnen zich nog inschrijven via www.mantelzorgcentrum.nl/aanmelden Bellen naar het Mantelzorgcentrum kan ook via 0224 – 74 50 59

Oproep

Tot slot doet Truus Oud nog een oproep aan alle lezers. Oud: “We merken in deze tijd hoe gedigitaliseerd Nederland is: het is de enige manier om contact te hebben met de buitenwereld. Een grote groep mantelzorgers heeft de aansluiting gemist en zijn digitaal niet bereikbaar. Daarom: help mantelzorgers en hun zorgvragers door er naar te vragen en bied aan om hen hierbij te helpen. Veel nog bruikbare apparaten liggen ongebruikt in de kast. Help hen met aansluiten en gebruik desnoods WiFi van de buren. Zo komen ze weer in contact met hun naasten.” Lezers die hierover vragen hebben, kunnen contact opnemen met het Mantelzorgcentrum via 0229 – 74 50 59

Mantelzorgcentrum

Het Mantelzorgcentrum is hét expertisecentrum voor mantelzorg in Noord-Holland Noord, actief van de gemeente Heiloo tot aan Den Helder. De belangrijkste opdracht is mantelzorgers te ondersteunen zodat zij de zorg kunnen blijven geven en daar zelf gezond bij blijven.

Reageer op dit onderwerp

Uw banner hier?Uw banner hier?