Enkhuizen Actueel

Algemeen

Maatregelen Corona uitvoerbaar? EnkhuizenActueel nam de proef op de som

ENKHUIZEN – “Geen handen meer schudden bij binnenkomst en vertrek” dat is het advies wat minister president Rutte eerder in de week aan het Nederlandse volk meegaf om de verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. Worden de maatregelen uitgevoerd en wordt er aan gehouden in de openbare ruimtes van Enkhuizen? EnkhuizenActueel nam de proef op de som.

Nu het Coronavirus ook Westfriesland inmiddels bereikt heeft en stevig aan het uitbreiden is nam EnkhuizenActueel de proef op de som en ging op bezoek bij dokters, tandartsen, buurthuizen en de openbare bibliotheek.

Bibliotheek
Allereerst langs de openbare bibliotheek in de Bonte Veer gevestigd, bij mijn vraag aan de medewerkster hoe ze met Corona omgaan worden we direct op een formulier gewezen dat op de toonbank ligt. Geen handen schudden, in de elleboog niezen, papieren handdoeken gebruiken en regelmatig de handen wassen. Het is niet zo dat de ingeleverde boeken extra worden afgenomen of de computermuizen en toetsenborden extra worden gereinigd, maar het protocol hangt er en de medewerkster weigert om me een hand te geven bij vertrek.

Doktersbezoeken
Incognito in verschillende wachtkamers van huisartsen blijkt dat het overgrote deel van de huisartsen hun patiënt oproept en daarna gewoon de hand schud om gezamenlijk naar de spreekkamer verder te lopen.
Raar, wellicht niet. Navraag bij de assistente leert dat de arts toch ook tijdens het onderzoek de patiënt vaak aan moet raken, dat hoort nou eenmaal bij het vak. Als de arts klaar is met zijn patiënt zal hij zijn handen goed wassen voordat hij de volgende patiënt weer naar binnen laat.

Tandarts
Ook in de wachtruimte van de tandarts worden over het algemeen de handen nog stevig in elkaar gedrukt bij het oproepen van de klant. Hier geldt hetzelfde protocol als bij de huisarts weet een tandarts te vertellen, wel loopt de tandarts met een mondkapje maar dat was over het algemeen voorheen ook al en is ter preventie van het Corona virus. Het reinigen van de attributen waarmee menigeen wordt gepijnigd is als voorheen en behoeft geen extra maatregelen.

Buurthuizen
Ook de buurthuizen zijn voorzien van de Anti Corona protocollen, iedereen weet prima hoe het hoort echter wordt door gewoontes en beleefdheidsvormen die we door de jaren heen geleerd hebben vaak nog wel eens vergeten het nu anders te doen. Ik loop één van de buurthuizen in en stapt op de verantwoordelijke persoon af. Schud hem stevig de hand en vraagt naar de Corona protocollen.
“Ja, die zijn er zeker” krijg ik trots te horen en ik wordt op het formulier gewezen. “Maar ik schud u nu net de hand en dat mag niet” laat ik verbaasd weten. Wat volgt is leuk en gezellig gesprek met een bak koffie en een koekje. Lekker op zijn Hollands, bij het afscheid schudden we elkaar de “elleboog” zoals het volgens de nieuwe normen hoort.

Het nieuwe virus is bij iedereen bekend en we weten allemaal hoe ermee om te gaan. Maar het blijkt dat dat niet meevalt. Een simpele beleefdheidsvorm als elkaar de hand schudden zit er eeuwenlang ingebakken en hoort bij de basis van onze opvoeding. Zie dat er maar eens in een paar weken tijd uit te krijgen. Een onmogelijke opgave? Dat niet, maar wel verrekte lastig. Het is de macht der gewoonte.

Reageer op dit onderwerp

Uw banner hier?Uw banner hier?