‘Maandsom regen gevallen rondom IJsselmeer’

ENKHUIZEN – Afgelopen donderdag viel op verschillende plaatsen in Noord-Holland, Flevoland en Friesland ongeveer evenveel regen als normaal in heel april. Gemiddeld valt in deze gebieden zo’n 40 mm neerslag in april. In Lelystad viel 42,1 mm regen maar in Venhuizen bijna 48mm.

Natuur kan regenwater goed gebruiken

Door de regenval donderdag en in de eerste helft van april is gemiddeld over het land ongeveer de normale hoeveelheid regen van 41 mm gevallen. De afgelopen twee weken viel er niet of nauwelijks regen. Door zonnig weer en een schrale noorden- tot noordoostenwind droogde de bovenlaag van de bodem uit en moesten vers aangeplante plantjes en tulpen hier en daar al van water voorzien worden. Ook ontstonden enkele natuurbranden.

Doordat april koud verlopen is en de ontwikkeling in de natuur traag gaat, hebben planten nog weinig vocht uit de diepere bodemlagen gebruikt. Van echte droogteproblematiek was dan ook nog geen sprake. De regen van vandaag is voor ondiep wortelende planten wel zeer welkom. Doordat het om gestage regenval gaat en niet om plensbuien kan veel van het regenwater langzaam de bodem in trekken.

Komende dagen valt slechts een enkele bui, maar na het weekend neemt de kans op regen flink toe. Ook Limburg maakt dan kans op regen van betekenis.

Reageer op dit onderwerp