Maak van ieder diner een grandioos succes!

INGEZONDEN MEDEDELING – Sfeer en smaak versterken elkaar. Zodra je gasten genieten van jouw culinaire kunsten, worden ze een stuk vrolijker. En andersom smaken jouw gerechten beter wanneer de ambiance grandioos is!

Soms is dat gewoon wat je wilt en andere keren is het behagen van je gasten van nog groter belang. Niet dat je gaat kruipen, daar ben je te trots voor. Maar bekijk het dan van de andere kant: wanneer jij gasten hebt, zorg je gewoonweg dat het hen aan niks ontbreekt. Jij doet moeite voor de mensen om wie je geeft en die het waard zijn! Of dat nu gaat om je eigen gezin, familieleden, vrienden, een geliefde, je (schoon)ouders, je baas of een belangrijke klant. Allemaal zullen ze erachter komen waar jij toe in staat bent wanneer jij je schouders eronder zet.

In dit artikel gaan we je niet vertellen wat jij zou moeten maken tijdens specifieke gelegenheden. Dat moet je helemaal zelf uitvogelen! Wel hebben we een aantal tips voor je die ervoor kunnen zorgen dat jouw dag of avond extreem soepel verloopt. Zo zorg je dat het een samenzijn wordt waar iedereen met schitterende herinneringen – of zelfs weemoed – op terugkijkt!

(Voor)bereiding

De belangrijkste stap is: rekening houden met je gasten. Oftewel, vraag hen wat ze wel of niet lusten en of er bepaalde allergieën of bezwaren zijn tegenover bepaalde ingrediënten en gerechten. Straks zet je allemaal lekkere dingen op tafel maar blijkt dat één van jouw gasten om hierboven genoemde redenen niet mee kan genieten. Dat zou toch doodzonde zijn? In plaats daarvan stel je het menu samen, mede op basis van de wensen en voorkeuren van je gasten. Misschien is het zelfs leuk om een overzichtje heel mooi vorm te geven, in meerdere exemplaren uit te printen en uit te delen.

Laten we overigens nog niet te veel op de zaken vooruit lopen, de gasten zijn er immers nog niet! Zorg dus dat je woning er opgeruimd, netjes en schoon uitziet. En dat ook is, dus.

Heb je overigens alle benodigdheden in huis om jouw gerechten te maken zoals ze horen? Pannen, schalen, gereedschap, etc.? Sommige zaken zullen best wat kosten maar die zijn de investering meer dan waard. Zeker wanneer je echt iets bijzonders op tafel wilt zetten en van plan bent om topkwaliteit aan je gasten voor te schotelen.

Sfeer

Vóór en tijdens de gangen heb je er idealiter niet alleen alles aan gedaan om je woning netjes te presenteren maar ook aangenaam in te richten. Zeker wanneer je veel gasten ontvangt, kan het zo zijn dat je meer meubels nodig hebt dan er normaal gesproken in je woon- en eetkamer staan.

Speel met licht en maak de sfeer nog aangenamer dan die al is, bijvoorbeeld met kaarsen. Een huisparfum is allesbehalve een overbodige luxe. Leg de mooiste tafelkleden neer en zet het puikste servies neer. Dus niet het goedkope spul maar iets dat echt uitstraling heeft, zoals de borden en schotels van Royal Doulton, Blomus en Villeroy & Boch, bijvoorbeeld.

Natafelen

Zodra het dessert achter de kiezen is, blijft er nog voldoende tijd over om even te genieten van een verfrissende borrel of een lekker bakkie koffie. Thee mag natuurlijk ook. Oh, of wijn? Zeker wanneer jouw keuze op dat gebied ook aan de eettafel al een grandioos succes was gebleken. Mocht het gaan om witte wijn of champagne, houd die dan op temperatuur met behulp van een speciale Blomus wijnkoeler. Nog een manier om te laten zien dat jij daadwerkelijk aan alles hebt gedacht: dat weten jouw gasten zeker te waarderen!

Reageer op dit onderwerp