Enkhuizen Actueel

Foto: Pixabay

Algemeen

Levensgevaarlijke situaties op het water door racende jeugd in plezierbootjes

ENKHUIZEN – De laatste dagen sinds het mooie zomerweer weer terug is in het land komen er met de dag steeds meer kleine plezierbootjes het water op in en rond Enkhuizen. Dat er door de bootbemanning niet altijd even zorgvuldig met de regels om wordt gesprongen mag blijken uit het feit dat een steeds grotere groep Enkhuizers zich ernstige zorgen maakt over de veiligheid op het water.

Klachtenregen in populaire Facebookgroep
Al dagenlang komen er klachten voorbij in de meest populaire Facebookgroep van Enkhuizen “Je bent een Enkhuizer Als” waarbij de klachten gemeld worden vanaf verschillende delen van Enkhuizen. Eerder in de week kwamen er klachten vanuit richting de Vest waarbij de jeugd met hoge snelheid over het water raast en hierbij door de hoge golven de eieren uit de meerkoeten nesten spoelen.

Speerwerpen richting watervogels
Ook op het water langs het Weelenpad richting Streekbos lijkt het vaak alsof het de bedoeling is om de golven zo hoog mogelijk over de walkant heen te spoelen waarbij er als klap op de vuurpijl een melding is binnen gekomen van een “passagier” die voorin de boot met een scherpe lans probeerde om meerkoeten en futen aan te rijgen.

Bijna ongelukken op het water aan de Kadijken
Vandaag was het aan de Kadijken weer raak, een formatie van drie á vier snelle boten naast elkaar raakte door het met hoge snelheid nemen van een binnenbocht bijna een tegenligger die bedaard kwam aanvaren.  Een ander groepje met kinderen die rustig op het water aan het genieten waren bleef uit angst maar in de buurt van volwassenen varen omdat ze achterna gezeten werden. Dit zijn bijna ongelukken die slechts van kwesties van seconden afhangen weet een bezoeker van de Facebookgroep te melden.

Oproep aan burgemeester om handhaving
Het is niet meer de vraag of er een ongeluk gaat gebeuren maar wanneer het gaat gebeuren, ongeruste waterliefhebbers en ouders hebben al een oproep gedaan naar burgemeester Eduard van Zuijlen om te gaan handhaven op dit soort wangedrag. Andere reacties op de klachten vinden het vaak maar allemaal onzin en vragen zich af of de klagers zelf nooit jong geweest zijn “alles is ons al afgenomen de laatste weken” is bijvoorbeeld een veel genoemd excuus. De meningen liggen hierbij ver uit elkaar, maar een ieder moet het er toch over eens zijn dat niemand op een ernstig ongeluk zit te wachten.

Reageer op dit onderwerp

Uw banner hier?Uw banner hier?