Lelystad Airport definitief niet in 2020 open

LELYSTAD – De uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAK) heeft verregaande gevolgen voor de uitbreidingsplannen van Lelystad Airport.

In de uitspraak zegt de Raad van State: ,,Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) mag niet als basis voor toestemming voor activiteiten worden gebruikt. Dat blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 29 mei 2019.

Toestemming vooraf…

Het PAS bevat de basis om toestemming te geven voor activiteiten die stikstof uitstoten. Het is een systeem dat aan de ene kant ruimte biedt aan activiteiten die stikstof veroorzaken, zoals vergunningen voor veehouderijen of aanleg van wegen. Aan de andere kant bevat het PAS tegelijkertijd maatregelen om de nadelige gevolgen van stikstof op natuurgebieden te verminderen. Het PAS loopt daarbij dus vooruit op toekomstige positieve gevolgen van maatregelen voor beschermde natuurgebieden en geeft daarbij ‘vooraf’ toestemming aan nieuwe activiteiten.

Uitstel maar geen afstel

De minister heeft laten kijken naar oplossingen en deze zijn ook gevonden maar zullen in 2020 niet gerealiseerd kunnen worden. Het is nu de derde keer dat de openingdatum verschoven wordt alleen is er nu geen nieuwe datum geprikt omdat ook de toestemming van de Europese Commissie nog niet binnen is, deze commissie heeft aangegeven dat zij meer tijd nodig heeft om tot een besluit te komen.

Lelystad Airport ligt erg gevoelig bij veel organisaties en inwoners van omliggende gemeenten en regio’s. Als 1 van de weinige partijen wil de VVD dat er zo snel mogelijk vanaf Lelystad Airport gevlogen gaat worden maar regeringspartijen D66 en de ChristenUnie willen, ondanks dat het wel in het regeerakkoord staat, geen vluchten vanaf Lelystad.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.