Kwakershof zoekt ‘Yeps’

ENKHUIZEN – Iedereen kent wel de Yup, ‘Young urban professional’, maar nu is er ook de Yep. ‘Young elderly persons, ofwel actieve senioren die zich op hun toekomst voorbereiden en het maximale uit het leven willen blijven halen. Antoine Koekenbier valt onder deze groep.

Samen met zijn vrouw Ria kwam Antoine in maart 2019 in Kwakershof wonen. Met hun 65 jaar behoren ze tot de jonkies van de woongemeenschap, maar waarschijnlijk niet meer voor lang. De woongemeenschap van woningcorporatie Welwonen is al bijna 18 jaar oud. De gemiddelde leeftijd is flink gestegen en dat betekent dat er op termijn weer huurappartementen beschikbaar komen die dan worden toegewezen aan aspirant-leden of andere woningzoekenden van 55 tot maximaal 70 jaar. Antoine heeft goed contact met de oude garde, maar hij ziet ernaar uit dat er in de nabije toekomst jongere bewoners bijkomen. “We hebben mensen nodig die zich willen en kunnen inspannen om gezamenlijk dingen te doen. Om samen ideeën uit te werken, dingen tot stand te brengen en er samen iets moois van te maken.”

Antoine Koekenbier is een rasechte Amsterdammer die al jaren in Enkhuizen woont. Hij is ondernemer en een horecaman in hart en nieren. “In ben geboren in de spoelbak”. Opgegroeid in de horeca dus. Nu werkt hij nog drie dagen met veel plezier bij Slijterij De Dijk, want hij weet ook veel van wijnen en whisky. In Kwakershof begint hij zijn draai te vinden. “Het is hier heerlijk vertoeven. Ons uitzicht vanuit het appartement is prachtig. De bomen zien er ieder jaargetijde weer anders uit.” Van Kwakershof had hij nog nooit gehoord, totdat hij bij zijn dochter aan de overkant zat. “Mijn vrouw en ik zijn gaan informeren naar de mogelijkheden en waren direct enthousiast. We zijn aspirant-lid geworden en als er iets georganiseerd werd waren we er regelmatig bij. Zo leerden we de mensen en het gebouw alvast een beetje kennen. Na twee jaar kwam dit huurappartement vrij.”

Antoine vertelt dat hij gek op plantjes is en zijn ei goed kwijt kan in de binnentuin van de woongemeenschap.  Daar werkt de Tuincommissie, die al 18 jaar bezig is om hier een mooi oerwoudje van te maken. “Ik vind het leuk om met hen samen te werken. Deze zomer hebben we de tuin elke week van slootwater voorzien. Met een pomp en 70 meter slang. Je zag de tuin iedere week groener worden.” Ook wist Antoine een middel om de luis uit de tuin te verdrijven. Een grote ton werd vol gegooid met brandnetels en warm water. Na een aantal dagen trekken werd de tuin meerdere keren bespoten met de brandnetelthee. “Het stonk hier als de hel, maar de luis is zo goed als weg!” Antoine is enthousiast en heeft veel ideeën voor Kwakershof. “Ik wil veel doen, maar ik kan het niet allemaal alleen, want ik werk ook nog gewoon. Daarom hoop ik stiekem dat de toekomstige bewoners een beetje op hebben met tuinieren. En iemand erbij die verstand heeft van vissen en vogels is ook wel handig, want we hebben ook een vijver en een vogelkooi.”

Woongemeenschap Kwakershof hield op zaterdag 5 oktober open huis met een rommelmarkt. Heeft u het evenement gemist en wilt u een keer komen kijken? Stuur dan een mailtje naar kwakershof@outlook.com. Meer informatie vindt u ook op www.kwakershof.nl.

Reageer op dit onderwerp