KNRM Enkhuizen voor honderdste keer ingezet in 2019

ENKHUIZEN – Vrijdagmiddag werden de vrijwilligers van KNRM reddingstation Enkhuizen voor de 100ste keer dit jaar gealarmeerd, ditmaal voor een zeiljacht met tuigage problemen.

De vrijwilligers van KNRM reddingstation Enkhuizen zijn dit jaar al honderd keer ingezet. Honderd keer dat de vrijwilligers van dit station met spoed hun familie, werk, sport, bed etc. verlieten om hulp te bieden na alarmering door de Nederlandse Kustwacht.

Vrijdagmiddag werden zij gealarmeerd voor een zeiljacht met tuigage problemen 4 mijl noord van Enkhuizen op een onstuimig  IJsselmeer. De mast van het zeiljacht was halverwege gebroken, gelukkig vielen hierbij geen gewonden. In een poging de boel op te ruimen werd de motor gestart om met de kop in de wind te komen. Echter werd hierbij enkele lijnen van de tuigage in de schroef gedraaid waardoor de problemen allen maar groter werden. De opvarenden sloegen dan ook alarm.

Beide Enkhuizer reddingboten voeren uit om hulp te verlenen en ter plaatse aangekomen werden enkele opstappers overgezet. Eerst werd zoveel mogelijk van de tuigage wat overboord hing op geruimd en binnenboord gehaald. Vervolgens werd er een sleepverbinding gemaakt met reddingboot Watersport en koers gezet richting de Compagnieshaven in Enkhuizen.

In de jachthaven werd het jacht vellig afgemeerd onder de kraan waar door de havendienst de restanten van de tuigage werd verwijderd en het jacht uit het water getild voor inspectie van roer en schroef.

Terug op station werden de reddingboten weer gereed gemaakt voor een volgende inzet waarna de vrijwilligers weer naar hun dagelijkse werkzaamheden konden terug keren.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp