Foto meespeelochtend Kinderopvang Berend Botje 1

Kinderopvang Berend Botje komt met mogelijke stop op niet ingeënte kinderen

WEST-FRIESLAND – Kinderopvangorganisatie Berend Botje, met 53 vestigingen in West-Friesland, overweegt om het contract op te zeggen van kinderen die niet gevaccineerd zijn. Dat zegt directeur Alien Alberts tegen NH Nieuws.

Eerder meldde de NOS ook al dat Berend Botje één van de kinderopvangorganisaties is die een verbod overweegt. Wanneer dat gaat gebeuren, durft de directeur nog niet te zeggen. “We gaan eerst in gesprek met de GGD en de ouders. We willen ze voorlichten over hoe het nu echt zit. Dat het broodjeaapverhalen zijn dat je bijvoorbeeld autistisch kan worden van inentingen. We hebben één van de beste vaccinatieprogramma’s ter wereld. Maar als ouders dan nog niet willen inenten, dan zeggen we het contract op. De veiligheid van baby’s staat bij ons bovenaan”, aldus Alberts.

Om hoeveel niet-ingeënte kinderen het gaat bij Berend Botje, durft ze niet te zeggen. “Er zijn natuurlijk ook kinderen boven de twee die niet ingeënt zijn. Wellicht dat die wel gewoon kunnen blijven als ze in de klas zitten met alleen leeftijdsgenoten. Want boven de twee zijn ze vaak allemaal al ingeënt.”

‘Wil niet op m’n geweten hebben dat kinderen sterven’
Officieel is het voor kinderdagverblijven verboden om kinderen die niet ingeënt zijn te weigeren. Alberts daarover: “Ik wil het niet op m’n geweten dat kinderen hierdoor sterven. We zien wel hoe het dan loopt. Rechters hebben zich nog niet uitgesproken in Nederland. En in andere landen is het al wel mogelijk.”

De directeur heeft veel positieve reacties gehad. Van ouders met niet-gevaccineerde kinderen heeft ze nog geen reacties gehad. “Maar dat kan na vandaag natuurlijk nog komen.” Morgen is er in Den Haag overleg en daar hoopt Alberts meer steun te ontvangen.

Ook D66 blijft aandringen om een verbod juridisch mogelijk te maken. Zo twitterde Kamerlid Rens Raemakers dat zijn initiatiefwet al klaar ligt om behandeld te worden.

[signoff]