Kappers boos over niet ontvangen overheidssteun tijdens de coronacrisis

ENKHUIZEN – Gisteren kwam het UWV met cijfers: het salaris van 1,3 miljoen mensen wordt deels door de overheid betaald via de derde NOW-regeling. Het gaat samen om 2,8 miljard euro. Dit zijn gigantische bedragen en het beeld ontstaat dat de overheid iedereen die het nodig heeft overeind houdt. Maar dit is zeker niet het geval.

Veel ondernemers in de kappersbranche hebben geen recht op steun

Een heleboel ondernemers in de kappersbranche vallen op dit moment, door de systematiek van de regelingen, volledig buiten de boot. Ze hebben nergens recht op. Dit leidt tot schrijnende situaties binnen een branche die keihard getroffen is en toch al door de reserves heen is door de tweede periode van sluiting. De marges zijn klein en de verloren omzet kan nooit meer worden ingehaald. Dit leidt ertoe dat ondernemers un personeel niet meer kunnen betalen, de huur of hypotheek niet meer kunnen voldoen of geen geld meer hebben voor hun eigen dagelijkse boodschappen. Zij kunnen niet langer wachten.

Kabinet weet al wat er moet gebeuren

Dinsdag werden door premier Rutte extra steunmaatregelen aangekondigd, maar hoe dit eruit gaat zien is nog onbekend. Dit vindt de overkoepelende organisatie ANKO een tegenvaller omdat zij al herhaaldelijk hebben laten zien waar het aan schort met de regelingen. ANKO vraagt het kabinet dan ook de beloften waar te maken: alle benodigde (extra) steun zo snel mogelijk wordt opengesteld voor alle kappers. Alleen zo halen de kappers de door Rutte beloofde eindstreep, kunnen kappers voort blijven bestaan en blijft werkgelegenheid behouden.

Veel branches en sectoren hebben het zwaar en er zijn veel gedeelde uitdagingen, waar we ook samen voor knokken. Maar daarnaast zetten wij voor de kappersbranche in op maatwerk, zeker als de genoemde regelingen na aanpassing niet leiden tot de gewenste tegemoetkoming. ANKO denkt aan een noodfonds en bijvoorbeeld een eenmalige uitkering voor kappers. Waarom dit maatwerk? Kappers zijn niet één maar twee keer een lange periode gesloten en dat heeft de toch al kleine reserves weggevaagd. Daarnaast hebben de kappers onverwacht hun deuren moeten sluiten in december, een maand die van oudsher dé maand is waarin kappers hun omzetten draaien. ANKO vraagt het kabinet dus om specifieke steun voor de branche om deze driedubbele klap te boven te komen.

Reageer op dit onderwerp