Kabinet laat teugels per 1 juni verder los, horeca mag weer open

ENKHUIZEN – Horeca die de deuren weer mogen openen, middelbare scholen die weer gaan starten, maar ook musea en bioscopen zullen de deuren net zoals theaters vanaf 1 juni weer gaan openen, natuurlijk wel met de diverse coronamaatregelen in inachtneming.

Dinsdagavond zal premier Rutte na afloop van het overleg met de diverse deskundigen dit bekend gaan maken, zo melden diverse bronnen rondom het kabinet. Voor de horeca gelden strenge regels, maximaal 30 personen mogen tegelijk aanwezig zijn in een restaurant, en  ook bioscopen krijgen met de 30 personen regel te maken.

Mondkapjes in het openbaar vervoer

Eerder lieten wij al weten dat het vanaf 1 juni verplicht is om in het openbaar vervoer een mondkapje te gaan dragen, maar het OV gaat wel weer volgens de normale dienstregeling rijden.

Voor musea gaat per 1 juni vooraf reserveren gelden en gaat daar de 1.5 meter regel gelden. Diverse musea zijn er al klaar voor en kunnen niet wachten om weer de deuren te openen. Wel zit menig musea met een leeftijdsprobleem bij de vrijwilligers, vaak zijn dit 60-plussers, maar dit proberen zij op te lossen door meer ‘jongere’ vrijwilligers in te gaan zetten.

In de horeca mogen de terrassen weer open, en in veel gemeenten zijn de terrasregels aangepast zodat deze uitgebreid konden worden om zo de horeca te steunen.

Voor restaurants, bioscopen geldt de 30-personenregel, maximaal 30 personen mogen in een restaurant aanwezig zijn waarbij ook de 1.5 meter regel in acht moet worden genomen en vooraf reserveren is verplicht. Bij deze 30 personen is ook het personeel meegerekend, maar hier komt mogelijk nog een aanpassing in.

Premier Rutte zal dinsdagavond er ook bij vertellen dat als het aantal besmettingen weer gaat stijgen de maatregelen weer teruggedraaid gaan worden, het virus moet eerst onder controle zijn voor het dagelijkse leven weer als voor de coronacrisis gaat worden, een tijdsduur kan de premier niet gegeven maar dat het misschien wel een jaar of langer gaat duren is volgens deskundigen een grote kans.

Met het versoepelen van de regels ligt Nederland wel op schema en zijn wij verder dan de meeste landen om ons heen die per 1 juni uit een totale lockdown komen, tijdens deze lockdown mochten de mensen alleen naar buiten om boodschappen te doen of als je een vitaal beroep hebt.