Judith van Duijne zoekt mede-zwerfvuilrapers om Enkhuizen schoon te maken en te houden

ENKHUIZEN – Wat in veel gemeenten in Nederland al plaatsvind wil Judith van Duijne uit Enkhuizen ook graag realiseren. Samen met anderen regelmatig een rondje door en om Enkhuizen lopen om zo zwerfvuil te rapen en Enkhuizen weer een schoon aangezicht te geven.

Judith vertelt tegen de redactie: “Wij wandelen veel als gezin en het was al vaker opgevallen dat er onderweg best wat blikjes en plastic afval te vinden is op straat en in de groenstroken. Wij hebben toen een grijphulp/afvalgrijper aangeschaft om dit zwerfafval van de straat te halen tijdens onze wandelingen. 

Wij schrokken echter van het werkelijke aantal aan blikjes, mondkapjes en plastic wat wij tegen kwamen op een stukje lopen van nog geen 800 meter. Van ons huis naar de supermarkt een hele tas vol aan rommel. Zelfs een complete jerrycan.

Kinderen rapen fanatiek mee

“Onze kinderen hebben heel fanatiek mee gedaan en konden ook veel beter bij moeilijk bereikbare plekjes dan dat wij dat konden en maakten er ook echt een uitdaging van,” vertelt Judith verder. “In de Facebook groep en op mijn eigen tijdlijn zag ik dat er al mensen zijn die zelf ook afval van straat halen en dat er ook een groep mensen is die het wel zou willen maar bijvoorbeeld niet weten waar ze zo’n grijphulp aan kunnen schaffen of misschien financieel niet de ruimte hebben ook al zouden ze wel willen.

Judith van Duine denkt dat het een goed idee zou zijn om in Enkhuizen plekken te creëren waar mensen zo’n stok kunnen komen ophalen om daarna zwerfvuil te rapen en als ze klaar zijn het vuil en grijpstok weer inleveren. “Ik wil best op ons adres een paar van die grijphulpen leggen om te zien of er echt mensen zijn die daar behoefte aan hebben en daar gebruik van willen maken maar van zichzelf een reden hebben waardoor ze niet in staat zijn om het materiaal te verkrijgen. Ook zou het bij senioren of eenzame mensen kunnen werken tegen eenzaamheid.

Om zich als groep hier op te richten aangezien de binnenclubjes vaak ook met de corona maatregelen toch moeilijker bereikbaar zijn. Judith denkt dat er in dit gebied eindeloze mogelijkheden zijn die op meerdere vlakken positief uit kunnen pakken. Judith en haar gezin staan er open voor om de gemeente te helpen, zij zullen graag meewerken aan projecten en/of ideeën, heel graag zelfs. Het gezin van Judith gaat in ieder geval door met zwerfvuil rapen, vooral voor de diertjes en het milieu.

Voor eventuele vragen kunt u Judith bereiken via Facebook.