Joodse begraafplaatsen krijgen extra geld voor onderhoud en restauratie

ENKHUIZEN – Het kabinet trekt 2.5 miljoen euro uit om Joodse begraafplaatsen te kunnen onderhouden en waar nodig te restaureren. Minister Ingrid van Engelshoven vindt het belangrijk om het Joodse erfgoed te beschermen.

Vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de Joodse gemeenschap zwaar geleden en is veel Joods erfgoed zwaar beschadigd en in de jaren daarna slecht onderhouden.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”left” author=”Minister Ingrid van Engelshoven ” font_weight=”bold” font_style=”italic”]Erfgoed blijvend beschermen[/penci_blockquote]

Van Engelshoven: ‘’We vieren dit jaar 75 jaar vrijheid. De herinnering aan vrijheid houdt voor mij ook in dat we erfgoed uit deze periode blijven beschermen om de verhalen over oorlog en bezetting in heel Nederland te vertellen. Verhalen die niet alleen gaan over toen, maar ook over nu: ze leren ons hoe belangrijk vrijheid is en hoe belangrijk het is om oog te hebben voor de ander.’’

Erfgoed blijvend beschermen

Op verzoek van de minister bracht de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) onder meer de monumenten uit de Tweede Wereldoorlog in beeld. De RCE constateert dat er sprake is van een rijk bestand aan erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog en dat dit erfgoed in Nederland goed wordt beschermd. Het beschermen en erkennen van historische plekken is een blijvend proces en belangrijk voor het besef van onze vrijheid.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp