Inwoners Enkhuizen vragen college, ‘stop met miljoenen te verkwisten met Enkhuizerzand’

ENKHUIZEN – De opstand begon honderden jaren geleden tegen de Spanjaarden niet in Alkmaar, maar in Enkhuizen, en nu lijkt de bevolking weer in opstand te komen tegen de regenten van het IJsselmeerstadje. Flyers, oproepen op facebook, het geluid richting het college om te stoppen met de huidige plannen voor EnkhuizerZand is de Enkhuizer volledig in het verkeerde keelgat geschoten.

Ze voelen zich gesterkt door reacties uit de provincie, waar statenleden grote vraagtekens zetten bij het plan en sinds maandag heeft ook het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zich tegen de plannen verzet.

In het huidige plan gaat Enkhuizen 5 hectare IJsselmeer dempen ten gunste van de bouw van 200 recreatievilla’s alleen lijken deze plannen in strijd te zijn met het Besluit Algemene Regels Ruimtelijke Ordening (BARRO) maar ook de natuur gaat een fikse klap krijgen door de inpoldering van 5 hectare grond. De afspraken die zijn vastgelegd in de Agenda IJsselmeergebied 2050 waar de Enkhuizen mee heeft ingestemd en ondertekend heeft lijkt nu ineens door Enkhuizen aan de kant te zijn geschoven. In deze agenda wordt de kwaliteit van de IJsselmeerkust vastgelegd en beschermd.

Zuiderzeemuseum tegen deze plannen, ‘ze pakken ons grond af’

Ook het Zuiderzeemuseum lijkt in deze plannen slachtoffer te worden daar een deel van de 5 hectare grond waar de 200 recreatiewoningen moeten komen op grondgebied van het Zuiderzeemuseum ligt. Zo moeten in de plannen van Enkhuizen o.a. bosschages en de eendenkooi worden opgeofferd.

Het Zuiderzeemuseum heeft in een eerdere verklaring al laten weten tegen deze plannen te zijn en zeker geen grondgebied te willen gaan inleveren.  En nu ook het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, als eigenaar van het Zuiderzeemuseum, tegen de plannen heeft geschaard lijkt de komst van de 200 recreatiewoningen een dure zeperd te gaan worden.

Donderdag om 20.00 uur is in het Amsterdamse huis van het buitenmuseum een bijeenkomst, de organisatoren van deze avond, het Comité Tot Behoud van het Enkhuizerzand hoopt dat het ‘stampdruk’ gaat worden. Het comité heeft al 500 handtekeningen verzameld en om het protest kracht bij te zetten zijn er 2000 flyers uitgedeeld en zijn er her en der posters in Enkhuizen opgehangen.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.