Interview wethouder van financiën Esther Heutink: ‘Samen kom je verder dan alleen’

ENKHUIZEN – Esther Heutink, wethouder van financiën in de gemeente Enkhuizen, is vanaf begin af aan heel nauw betrokken bij de ondernemers uit haar gemeente. Voordat de coronacrisis uitbrak bezocht zij vaak de bedrijven, maar het virus maakte dat onmogelijk. Om toch met hen in contact te blijven, heeft de wethouder de ondernemers persoonlijk gebeld om te vragen hoe het me ze gaat.

‘De laatste tijd heb ik een heel dubbel gevoel’, vertelt wethouder Heutink. ‘Ik moet veel schakelen, en privé en werk lopen continu door elkaar heen. Thuis is ook mijn werkplek geworden. Ik vond het altijd al lastig om die twee gebieden van elkaar gescheiden te houden en nu is dat nóg ingewikkelder. Naast dat het erg druk is en veel werk, heb ik het wel ontzettend naar mijn zin in Enkhuizen en heel veel plezier in wat ik doe!’

Extra inspanningen

Financiën en economie horen bij de portefeuille van de wethouder. ‘Juist op die vlakken is er veel gaande. Dat vraagt om heel veel extra inspanningen waardoor ik het nog drukker heb. Veel gaat digitaal, maar niet alles. Eén à twee dagen per week werk ik op het gemeentehuis om de zaken te regelen die niet via de computer lukken.’

De horecaondernemers helpen

De gemeente is momenteel druk bezig om de horeca zoveel mogelijk te helpen. ‘Zo proberen we onder andere meer ruimte te creëren voor de terrassen. Wij als gemeente willen de ondernemers laten doen wat ze altijd hebben gedaan. Om dit te bereiken zijn er meer vierkante meters nodig. Hierom is bijvoorbeeld de Melkmarkt afgesloten. Zowel de gemeenteraad als het College hebben beide hun fiat gegeven om de horecaondernemers zoveel mogelijk te ondersteunen. Wij willen hen helpen met hetgeen wat binnen ons vermogen ligt om deze zomer de geleden verliezen voor een deel goed te maken. Dit doen wij onder andere door ervoor te zorgen dat de ideeën technisch kloppen, alles volgens de regels verloopt en door letterlijk ruimte te maken.’

Enkhuizen telt heel veel horecagelegenheden. ‘Ik denk wel bijna zestig. De afgelopen weken hebben zij enorm veel inkomsten misgelopen. Voor de coronatijd bracht ik altijd veel bedrijfsbezoeken, maar het virus maakte dit onmogelijk. Ik had er moeite mee dat ik aanvankelijk niet goed wist hoe ik met de ondernemers in contact kon blijven, want ik kon niet meer langsgaan. Ik heb toen om een lijst gevraagd met de contactgegevens van alle ondernemers en ben ze gaan bellen. Die gesprekken, geregeld best ingrijpend, waren goed. Ik voelde me dichterbij ze komen. Ook de ondernemers waardeerden die belletjes gelukkig heel erg.’

Geen glazen bol

‘Ik had al zorgen voor de coronacrisis, rondom het sociaal domein. We krijgen veel te weinig budget voor hetgeen wat we allemaal moeten uitvoeren. Dit geldt niet alleen voor Enkhuizen, maar voor heel veel gemeentes in Nederland. Natuurlijk hebben we door het virus nog meer te maken met financiële tegenvallers. De toeristen-, forensen en precariobelasting is een stuk minder. We geven wel meer geld uit aan onder andere verkeersregelaars en handhavers. Toch zijn mijn zorgen vanwege het sociaal domein groter. Dat zijn namelijk structurele kosten waarmee we elk jaar weer te maken krijgen. Hopelijk zorgt corona eenmalig voor een financiële tegenslag.’

Het is moeilijk om in een glazen bol te kijken. ‘Ik denk dat in de zomer het virus wel aardig onder controle blijft. Het is afwachten hoe het is als de mensen in het najaar weer meer naar binnen gaan en de lucht vochtiger wordt. Een situatie als deze heeft zich nog niet eerder voorgedaan.’

Samen

De wethouder hoopt dat de positieve dingen die zijn ontstaan niet eindigen. ‘Mensen kijken meer naar elkaar om en helpen elkaar. We hebben de laatste tijd geleerd dat je samen zoveel verder komt. Landjepik is bijvoorbeeld niet de oplossing maar door met elkaar te overleggen, horecaondernemers en buurtbewoners, bereik je meer. In je eentje ben je misschien sneller, maar samen kom je verder!’