In beeld: Sprookjeswonderland werkt aan heropening “Maar de toekomst blijft onzeker”

ENKHUIZEN – Sprookjeswonderland ziet er leeg en verlaten uit op het moment, geen volle parkeerplaats en juichende, blije kinderen die gretig gebruik maken van alle leuke attracties. Toch wordt er achter de schermen keihard gewerkt om een spoedige opening te kunnen realiseren.

De ploeg van vaste medewerkers is keihard aan het werk om een opening te kunnen realiseren die aan de Corona maatregelen voldoet. “Maar hierbij is nog een boel onzekerheid, er zijn nog veel vragen waar we antwoord op moeten krijgen van de Veiligheidsregio” weet directeur Mathijs de Vries aan Enkhuizen Actueel te vertellen”. “Hoeveel mensen mogen er naar binnen op dag, geldt de 30 personen in één gebouw ook voor kinderen onder de twaalf, mogen twee kinderen onder de twaalf wel samen naast elkaar in een attractie?”.

Grote onzekerheid
Ondanks dat de voorbereidingen voor een spoedige opening in volle gang zijn is er nog niets zeker, ondertussen wordt de ingang voorzien van een spatscherm zodat binnen- en uitgaande bezoekers gescheiden blijven, dranghekken aan de ingang van het park en bij de attracties zelf om publiek aan de anderhalve meter maatregel te laten voldoen. Alles wordt eraan gedaan om te voorkomen dat het park na opening weer bevel tot sluiting zou krijgen.

Een topjaar zit er niet meer in
Een topjaar zal het echter niet meer worden voor het Sprookjeswonderland, 30% van de jaaromzet wordt gehaald uit de eerste twee maanden van opening die het park nu al gedwongen gesloten moest blijven. Dat zijn net de kosten om de wintermaanden te kunnen overbruggen en die zijn nu in rook opgegaan. Mathijs prijst de maatregelen van de overheid om de verspreiding van het Coronavirus te vermijden maar merkt daarbij wel op “de één heeft er meer last van dan de ander”. Ook als het park weer open is zal het maar op de helft van zijn capaciteit kunnen draaien waardoor er een grote inkomstenderving is.

Alleen nog online reserveren
Hoe één en ander straks zal verlopen hangt af van de antwoorden van de veiligheidsregio, wel is al zeker dat bezoekers geen tickets meer aan de poort kunnen kopen. Er zal online gereserveerd dienen te worden om te voorkomen dat er niet teveel bezoekers tegelijkertijd aan de poort staan. Per uur zal er een bepaald aantal personen binnengelaten worden. Bezoekers krijgen geen beperking wat betreft de tijd die ze in het park mogen blijven.

Protocol club van 11
Sprookjeswonderland houdt zich aan het protocol van de club van 11, dit is een vereniging, in de jaren zeventig opgericht, waarvan inmiddels 23 grote dagattractiebedrijven in Nederland lid zijn. De vereniging richt zich op het verbeteren van de kwaliteit van dagtoerisme binnen Nederland door onderlinge samenwerking en overleg. Hiermee hoopt de directie aan alle voorwaarden te voldoen om straks weer op een verantwoorde manier de deuren te kunnen openen.

Voorbereidingen gaan door
Of het zover gaat komen en de streefdatum van 2 juni gehaald gaat worden blijft een vraagteken. Ondertussen wordt de parkeerplaats toch weer spik en span in orde gemaakt en knappen de tuinen van het park op met allerlei soorten vers geplante zomerbloemen, grote bakken met honderden plantjes staan er nog klaar om geplant te worden zodat alles er voor de bezoekers straks weer keurig uitziet.