In beeld: Grote belangstelling voor open dag (rondleiding) Sassluis

ENKHUIZEN – De rondleiding bij de Sassluis die voor vandaag op het programma staat trekt vooralsnog een boel publiek. Vanaf het begin was het al vroeg druk bij het verzamelpunt, Herberg de Compagnie in de spoorstraat.

In diversen groepen vertrekken belangstellenden richting de sluis, waar alles over de werkzaamheden goed werd uitgelegd en toegelicht. In verband met het slechte weer van de afgelopenweek (de harde wind) op maandag kon er niet gehesen worden.De vier meter water die er gemiddeld in de sluis is nog maar met slechts  één meter gezakt.

Duikers zijn de afgelopen weken hard aan het werk geweest, en hebben de laag slib die inmiddels een meter dik is geïnspecteerd. In de sliblaag ligt werkelijk van alles zoals stoelen, barkrukken en winkelwagens. Aankomende week zullen de werkzaamheden aan de Sassluis worden voortgezet. Ter bescherming van de fundering zal de sluis niet helemaal tot de bodem worden leeg gepompt, wel zal al het slib van de bodem worden afgevoerd.

De laatste keer dat de monumentale Sassluis droog stond is ondertussen alweer 92 jaar geleden, het blijft dus nog even spannend om precies te kunnen vaststellen in welke staat de sluis zich bevind en of er extra onderhoudswerkzaamheden nodig zijn die buiten de gemaakte planning vallen.

 

 

Reageer op dit onderwerp