Historische schepen en demonstraties tijdens taandagen in het ZZM

ENKHUIZEN – Van vrijdagmiddag 21 tot en met zondag 23 augustus 2020 vinden de Taandagen in het buitenmuseum plaats. Deze dagen varen historische schepen van Urk en Hoorn naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

De Schippers Historische Westhaven Urk en Stichting De Hoornse Schouw komen met kotters, jollen en schouwen naar de Marker haven van het museum om zeilen te tanen (prepareren zodat ze niet rotten).

In de haven is te zien hoe zeilen worden getaand en hoe deze op het taanveld worden gedroogd. De in klederdracht gehulde Urkers laten oude tijden herleven in het museum. Kinderen kunnen tijdens het taanweekend ook een klompenbootje maken met een stukje getaand zeil.

Naast het tanen worden er ook visserijdemonstraties gegeven in de Marker haven. De vissers demonstreren twee verschillende technieken: zegenvisserij en vissen met kubben. De zegen en kubben worden met een speciaal fuikenbootje uitgezet in de haven en vervolgens ook weer binnengehaald. Kinderen kunnen helpen met het binnenhalen van de netten én de vangst bestuderen.