Het is vallende sterrentijd. Heeft u ze gezien?

ENKHUIZEN – De nachtbrakers en/of vroege vogels konden afgelopen nacht aan de sterrenhemel weer veel vallende sterren waarnemen. Het gaat om de δ-Aquariden meteorenzwerm die elk jaar aan het einde van de maand juli waar te nemen is.

Delta-Aquariden zijn jaarlijks zichtbaar tussen ongeveer 12 juli en 23 augustus met een maximum rond 28 of 29 juli. De meteorenzwerm overlapt met de jaarlijkse Perseïden die veel beroemder zijn. Begin augustus is het Nieuwe Maan en dat betekent dat er omstreeks het maximum voldoende donkere nachten zijn om delta-Aquariden waar te nemen.

Dit jaar valt het maximum op donderdag 28 juli omstreeks 14 uur. De radiant van de zwerm staat rond 4 uur in de vroege ochtend op zijn hoogste punt. Dat is 21° boven de horizon. Het gaat omstreeks 5:15 uur schemeren en omstreeks 6 uur komt de Zon op. De Maan komt om 2 uur op en is dan voor 30% verlicht. Het beste moment om de delta-Aquariden waar te nemen is kort voor opkomst van de Maan. De radiant staat dan ongeveer 16° boven de horizon. Er zijn door deze ongunstige omstandigheden maar weinig meteoren te zien.(Bron: Kuuke.nl)

De radiant van de delta Aquariden. De kaart is gemaakt voor 28 juli 02:00 uur. (kuuke.nl)