Het is 1 juli en dit gaat er vandaag allemaal veranderen, o.a. huren bevroren, energie duurder, minimum loon hoger

ENKHUIZEN – Vandaag, 1 juli i2021,  gaat er weer de nodige dingen veranderen. Voor de mensen die een AOW hebben zullen merken dat deze gaat stijgen naar 1226,60 euro bruto per maand, maar ook werknemers die een minimum salaris verdienen gaan er op vooruit, deze stijgt naar 1701,80 euro bruto per maand, een stijging van 17 euro, afgelopen 1 januari kwam er ook al 5 euro bij. Ook het minimumjeugdloon gaat omhoog van 510 euro bruto voor de vijftienjarigen oplopend naar 1360,-  euro voor de twintigjarigen.

Huren bevroren

Er is dit jaar geen verhoging van de huren, maar dit geldt alleen voor de sociale huursector, de huren in de vrije sector mogen wel worden verhoogd, maar deze sector is wel aan een limiet verbonden, 1% plus de inflatie wat voor een maximale huurverhoging van 2.4% zorgt. Dit is allemaal in een wet vastgelegd. Huren in de sociale huursector zijn tot 30 juni 2022 bevroren, die in de vrije sector tot 1 mei 2024. Verhuurders zijn wel vrij om de servicekosten te verhogen maar is wel verplicht om een duidelijk overzicht van de kosten te geven.

Supermarkten en slijterijen mogen niet meer stunten met prijzen

Vanaf vandaag is het verboden voor supermarkten en slijterijen om wijn en bier aan te bieden voor stuntprijzen.Waar voor vandaag nog regelmatig werd gestunt met kortingen oplopend tot 25% is dit vanaf vandaag verboden. Dit is een onderdeel van de nieuwe Alcoholwet die vanaf vandaag de oude Drank en Horecawet vervangt. Drank aanbieden aan minderjarigen is vanaf vandaag strafbaar en gaat de naleving op de regels voor verkoop van alcoholische dranken verscherpt. De horeca mag nog wel gewoon haar ‘happy hour’ houden.

Energieprijzen stijgen

We gaan weer meer betalen voor energie. Grootste oorzaak is de steeds verder toenemende vraag naar aardgas, mede door het koude voorjaar en de versoepelingen van de coronamaatregelen waardoor meer mensen weer naar kantoor gaan. Niet alleen de gasprijs gaat omhoog, ook de stroomtarieven stijgen mee omdat de meeste energiecentrales gasgestookte centrales zijn

Statiegeld op kleine flesjes

Vanaf vandaag mogen fabrikanten geen kleine flesjes meer gebruiken waar geen statiegeldlabel op staat, sinds 1 juni van dit jaar zit er op kleine flesjes frisdrank en water 15 eurocent statiegeld. De fabrikanten hadden tot vandaag de kans om aan de labels op de flesjes het statiegeld logo toe te voegen.

Nog meer veranderingen

Dit nog niet alles, verder verandert:

  1. Bij meer en meer banken ga je rente betalen over je spaargeld, bij o.a. ASN, SNS, ING, Rabobank, Regiobank gaat de grens van 250.000 euro terug naar 100.000 euro, heb je meer spaargeld dan ga je daar rente over betalen.
  2. Cadeaubonnen zijn vanaf vandaag minimaal 2 jaar geldig vanaf het moment dat deze cadeaukaarten zijn uitgeven.
  3. Ziggo en KPN verhogen zoals elk jaar de tarieven, KPN abonnees betalen 1,50 euro meer per maand, grootverbruikers als bedrijven gaan 7,50 euro minder betalen. Ook Ziggo verhoogd de prijzen met enkele euro’s.
  4. Aankopen via webshops uit China, Amerika en andere landen buiten de EU. gaan duurder worden om nu ook voor bestellingen onder 22 euro BTW betalen, deze maatregel is ingevoerd om de binnenlandse markt te beschermen.  Pakjes waarbij de BTW niet in rekening is gebracht zal door PostNL extra in rekening worden gebracht, DHL brengt geen extra kosten in rekening.

Afbeelding: 7calender.com