Het Hemmerven in Hem bestaat 50 jaar. Hoe is het ontstaan?

HEM – Zwembad Het Hemmerven werd gerealiseerd in 1969, toen directeur Maréchal van het bedrijf Gorter en burgemeester Engelvaart van de gemeente Venhuizen besloten om van het te bouwen bedrijfsbad een gemeentelijk zwembad te maken.

Daar destijds de gemeente klein was en een beperkt aantal ambtenaren had, werd een stichting van vrijwilligers opgericht, om het bad namens de gemeente te beheren. In eerste instantie bleef het bad en de gronden eigendom van de firma Gorter en verzorgde de gemeente het beheer. Later werden het bad en de gronden daadwerkelijk door de gemeente aangekocht. De eerste voorzitter van de beheersstichting was burgemeester Engelvaart, die zijn functie na een jaar overgaf aan dokter J. Sluiter, die voor de zwemsport een zeer warm hart had en zich zowel voor het zwembad als voor de mede door hem opgerichte zwemvereniging met veel energie heeft ingezet.. De eerste secretaris van de stichting was de heer de Jong, gemeente secretaris van de gemeente Venhuizen. Deze man heeft beide functies tot zijn pensioneren met veel inzet vervult.

Al in 1970 werd, met als thuisbasis dit zwembad, de zwem- en waterpoloclub “Zwepho” opgericht. Zwepho stond voor de naam zwem en poloclub Hem en omstreken. In de winterperioden moest deze vereniging in eerste instantie uitwijken naar het overdekte bad in Berkhout en later naar de Kloet in Grootebroek. Inmiddels is de vereniging samengegaan met de vereniging ZPC Westfriesland. De zwemvereniging heet nu ZV de Bron en heeft nu als thuisbasis zwembad de Kloet.

In 1983 was het bad aan vernieuwing toe. En werden plannen gemaakt voor een nieuw bad, dat in 1984 werd gerealiseerd. Het bad was qua afmetingen zo gebouwd dat er zwem- en waterpolowedstrijden in konden worden gehouden. In 1985 werd er, met sponsorsteun van de bevolking en de plaatselijke bedrijven, een superwaterglijbaan van 35 meter gerealiseerd. In 1993 werden de oude kleedkamers en de entree vernieuwd.

Meest Bekende Badmeester was Arie Ligthart, die veel kinderen uit de voormalig gemeente Venhuizen zwemmen heeft geleerd. Hij bestierde het zwembad samen met zijn vrouw. Arie was de “politieman” aan het water en gaf les op zijn unieke eigenwijze manier.

Inmiddels is de verouderde chlooropslag vernieuwd en heeft het zwembad een geautomatiseerd watercontrolesysteem gekregen. Dit systeem meet permanent de waterkwaliteit op zuurgraad en chloorgehalte en past eventuele afwijkingen direct aan. Daardoor is het gebruik van andere chemikalieën zoals cyanuurzuur, wat in het verleden werd toegevoegd om het chloorgehalte te stabiliseren, niet meer nodig..

Verder heeft het zwembad de oude industriële CV kachel laten vervangen door drie in tandem geschakelde hoogrendement kachels. Hierdoor zijn de kosten voor het verwarmen van het bad gereduceerd hetgeen ook het milieu ten goede komt. Zowel de automaat als de nieuwe kachels zijn in 2006 geplaatst.

In 2013 is de trap van de glijbaan vervangen door een nieuwe, omdat de oude trap niet meer voldeed aan de geldende veiligheidseisen. Mede dankzij de inwoners en ondernemers in de voormalige gemeente Venhuizen is dit gerealiseerd kunnen worden. Zij hebben het grootste deel van de kosten op weten te brengen, waarbij de scholen een aanmerkelijke bijdrage hebben geleverd in het werven van fondsen.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.