Het begint met een schooltas

Veel jonge ouders zullen het herkennen, de aanschaf van een eerste schooltas voor je kind. Zelf denk je misschien terug aan hoe jij richting de kleuterschool ging. En dat is nog maar het begin.

Het was de tijd dat je tussen de middag thuis een boterham of een warme maaltijd ging eten. Daarna ging je weer naar school en hoefde nauwelijks iets mee te nemen. Tegenwoordig zijn er continu-roosters en kunnen kinderen, of het nu gaat om de basisschool of de middelbare school, eigenlijk niet meer zonder tas.

Niet alleen zit de tas vol met boeken of kladblokken en een broodbakje, ook de laptop moet mee. Een ‘gewone’ tas is kan alles meedragen. Het gaat om modieuze, goeie schooltassen die een stootje kunnen hebben.

Schoudertassen

Meiden dragen wel graag een tas. Schooltassen voor meiden zijn er dan ook in alle soorten en maten. We noemen hier bijvoorbeeld de Pick & Pack Backpack mini Owl Grey.

Een enorm leuke rugtas. Ook school-schoudertassen komen steeds vaker in beeld. Een mooie tas met een ceintuur dat je dwars over je romp draagt, zie je veel op het schoolplein.

Schooltas

Even terug naar de tijd dat de schooltas een degelijke zware leren tas was. Een afgeleide daarvan is momenteel weer helemaal hot: de O My Bag Dirty Harry. Maar dé schooltassen voor middelbare scholieren zijn met name die tassen die een laptop kunnen dragen. Een schoolrugzak met een laptopvak zoals de Eastpak Wyoming in de Navy kleur.

Pukkel

Die zien er wel anders uit dan de opvolger van de eerdergenoemde traditionele leren schooltas: de zogenoemde pukkel uit de jaren zeventig. Volgeklad met woorden omdat je op het canvas zo lekker kon schrijven met een stift. Dat laat een middelbare scholier nu wel uit zijn hoofd, want de schooltassen van tegenwoordig zijn ‘heilig’.

Persoonlijk

De tijden zijn veranderd. Het gaat er nu ook niet om of je een kakker, een disco of alternativo bent. Het is momenteel vooral de persoonlijke uitstraling die een rol speelt. Het groepsgevoel is stukken minder. Je kunt met je eigen tas als scholier echt een statement maken in de richting van jouw voorkeur. Ga je voor chique, functioneel, design of wil je gewoon een stevige tas? Alles is tegenwoordig mogelijk omdat de keuze zo groot is.

Bovendien zijn schooltassen op de lagere school nog passend bij de leeftijd, op de middelbare school tref je tassen die geen schooltassen voor kinderen meer genoemd kunnen worden. Menig ouder is jaloers op de tas van zijn of haar zoon of dochter. Ze kopen ze overigens zelf, daar heb je als ouder nog maar weinig over te zeggen.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp