HEMA zwicht mogelijk door torenhoge schulden

ENKHUIZEN – HEMA draait al jarenlang zware verliezen, mede door de zeer hoge schuldenlast die op de schouders van het bedrijf rusten. En nu moet HEMA aankomende maandag 50 miljoen euro betalen aan de schuldeisers, kan HEMA hier niet aan voldoen dan kunnen de schuldeisers volgens RTLz, in principe het faillissement van het winkelbedrijf aanvragen.

De schulden zijn ontstaan in de tijd dat HEMA in handen was van private equitybedrijven die HEMA als een rijpe citroen uitknepen en hebben overladen met schulden. HEMA heeft nu een schuld van 750 miljoen euro, wat jaarlijks tientallen miljoen euro’s aan rente kost.

Hoe komt HEMA aan zo’n enorme schuld?

De voormalige eigenaren van HEMA willen elk jaar dividend ontvangen en omdat te kunnen betalen moest HEMA geld lenen, bij banken maar ook bij pensioenfondsen en vermogensbeheerders, en daarnaast investeerders die schulden van HEMA tegen een fikse korting opkochten.

In 2018 leek de Messias binnen te zijn gehaald, in de vorm van Marcel Boekhoorn, die met zijn eigen investeringsmaatschappij HEMA overnam van het Britse Lion. Boekhoorn beloofde de werknemers van HEMA dat hij de schuldenlast van HEMA flink omlaag zou gaan brengen.

Boekhoorn wilde veel geld binnenhalen met de verkoop van de HEMA-bakkerijen, maar dat plannetje mislukte hopeloos, wel kon hij een aantal winkellocaties verkopen aan Jumbo, de opbrengsten daarvan verdwenen rechtstreeks naar schuldaflossing.

Ondanks dat Boekhoorn miljardair is gaat Boekhoorn niet aflossen. Waarom is niet simpel uit te leggen maar het komt er op neer dat Boekhoorn de schuldeisers die via obligatieleningen geld van HEMA krijgen mee betalen om de schuld van HEMA af te lossen, dan pas is Boekhoorn akkoord om ook zijn deel bij te dragen.

Maandag moet HEMA een schuld van de houdstermaatschappij die boven HEMA staat aflossen, een bedrag van 50 miljoen euro, dit zijn zogenoemde ‘PIK-notes’ die door AMEH XXVI in 2014 zijn uitgegeven. Maar nu de toekomst van HEMA erg onzeker is geworden heeft Boekhoorn er weinig zin in om 50 miljoen op tafel te leggen, zeker nu door de coronacrisis de toekomst er zeker niet rooskleuriger is uit komen te zien. NRC liet al eerder weten dat er vrijwel niemand vanuit gaat dat HEMA de lening gaat aflossen maandag.

Eind maart waarschuwde Moody’s al dat als HEMA de lening niet terugbetaald automatisch betekend dat HEMA niet aan zijn verplichtingen kan voldoen en de weg voor een faillissement open ligt voor de schuldeisers. Maar of die dat gaan doen is nog maar een tweede. Als HEMA failliet gaat zien zij waarschijnlijk geen cent terug van hun lening.

Al met al is het maandag voor HEMA en alle werknemers billen knijpen.