Heemschut bepleit ‘constructieve dialoog’ Enkhuizerzand

ENKHUIZEN – Nu Enkhuizen bekend heeft gemaakt meer tijd nodig te hebben voor de behandeling van bestemmingsplan Enkhuizerzand, roept erfgoedvereniging Heemschut de gemeente op de vrijgekomen tijd te gebruiken voor wat zij noemt ‘een constructieve dialoog’. “Dit is de kans actievoerende partijen bij elkaar te brengen”.

De erfgoedvereniging verklaart met blijdschap kennis te hebben genomen van berichten in de media dat de plaatselijke overheid heeft besloten de behandeling van het bestemmingsplan Enkhuizerzand minimaal één maand uit te stellen tot oktober.

Serieus
“Het geeft aan dat de gemeente de 72 ingediende zienswijzen tegen het plan serieus neemt en de tijd neemt voor een goede beantwoording”, zegt Christian Pfeiffer van Heemschut.

“Toch roepen wij het stadsbestuur op om op korte termijn een dialoog te initiëren tussen de partijen die strijden voor en tegen het bestemmingsplan. Wij zien kansen om tot een variant te komen die de steun kan dragen van een groot deel van de partijen. Het lijkt mij in ieders belang als die kansen vooraf worden onderzocht. Mocht een tussenweg worden gevonden, dan is dat in het belang van alle partijen. Bovendien voortkomt het lange procedures achteraf”.

Onverwacht
Het nieuws van het uitstel kwam voor Heemschut gisteren (maandag 26 augustus) totaal onverwacht. De erfgoedbeschermers hadden net een nieuwe actiecampagne afgetrapt in aanloop naar de verwachte behandeling van het bestemmingsplan in september.

De online petitie telt inmiddels bijna 3.000 ondertekeningen en een fysieke actie op straat leverde eind juli nog eens 500 extra handtekeningen op tegen de plannen. Ondanks het uitstel blijft de nieuwe campagne van Heemschut de komende weken doorgaan. “We streven naar zoveel mogelijk handtekeningen. Het doel van de petitie is immers aanpassing van de huidige plannen. Daar verandert dit uitstel niet zoveel aan. Het biedt, nogmaals, juist nieuwe mogelijkheden”.

Heemschut zal naar eigen zeggen vanmiddag (dinsdag 27 augustus) het college van B en W van Enkhuizen per brief officieel vragen een dialoog over het bestemmingsplan te faciliteren.

De petitie is te vinden op:

https://petities.nl/petitions/stop-de-aantasting-van-historisch-enkhuizen-de-natuur-en-het-zuiderzeemuseum?locale=nl

Bron: Monumentaal.com

[signoff]